Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Bolno i otečeno koljeno

P: Javljam vam se sa broda u nadi da mi mozda mozete pomoci savjetom dok se ne vratim doma. Radim na naftnim poljima duz obale Nigerije. Imam problem sa ljevim koljenom koji je nastao pred tjedan dana i bojim se da se stanje ne pogorsa. Naime, kako je na brodu ogranicen prostor i vrlo slabi uvjeti za nekakvu rekreaciju, ja iskoristim svaki dolazak u porat za svoj nacin rekreacije - brzi hod po portu otprilike po sat vremena svakih desetak dana kako se vezemo. Nakon prosle takve brze setnje, sljedece jutro probudio sam se sa oteknutim i bolnim koljenom i od tada sepam. Ispocetka sam mislio da se radi o upali misica ili ligamenata ali sada se bojim da nije nestoozbiljnije. Kao prvo osjecam bol sa prednje gornje i sa straznje strane koljena kad hodam i samim time nesigurnost pa sepam, mozda vise od straha da ne ostetim koljeno jos vise, nego sto ono u stvari boli. Do kraja ugovora imam jos mjesec dana pa vas molim za vase strucno misljenje i savjet dok se ne vratim. Ne radim neke teske fizicke poslove ali sam uglavnom na komandnom mostu na nogama kroz cijeli dan. Mozda da napomenem, imam 42 godine. Molim vas da mi pomognete sada na ovaj nacin dok se ne vratim i ne dodjem osobno do vas na pregled. Volio bi da mi odgovorite na ovih par pitanja : Ako se radi o povredi meniska (nisam siguran da je pravi izraz ali vi ce te znat) da li smijem stajati na toj nozi? Kakva je procedura sa saniranje takve povrede i koliko ona traje?Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i do vidjenja.

O: Po svim simptomima koje ste opisao vrlo je vjerojatno da se radi o tzv. hondropatiji patele, odnosno oštećenju hrskavice na jednoj maloj kosti u koljenu. Kod tog bolnog stanja može doći do otoka i bolova u cijelom koljenu, no za točnu dijagnozu valja učiniti pregled.

Bilo kako bilo, preporučam ledene obloge više puta na dan, koje je najbolje napraviti od kockica leda koje se stave u najlon vreću, te se tako pripremljen oblog postavi na koljeno i drži 10 minuta (ne duže). Nastojte hodati koliko vam to prostorna ograničenja i bolovi dozvoljavju, a kako bi se potaknula cirkulacija u okolini koljena, te ubrzala rasorpcija otoka. Analgetike koristite po potrebi, a dobro će vam doći i elastični zavoj kojeg valja omotati oko koljena, te ga tako držati za vrijeme stajanja, a skidati prilikom hodanja ili odmora.

Što je prije moguće zatražite stručnu pomoć.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit