Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Kompjuter i teniski lakat

P: Dijagnosticiran mi je "teniski lakat" na desnoj ruci-nastao dugotrajnim dnevnim radom na kompjuteru ("miš"). Mislim da je to oboljenje prisutno više od 7 mjeseci, trebalo mi je vremena da shvatim da bol pri oblačenju kaputa nije od istegnuća pri vježbanju.Prije mjesec i pol bila sam na terapiji u toplicama (10 dana)-led, ultrazvuk, "struja" i stanje se neznatno popravilo. Nakon toga bila sam tri tjedna na godišnjem odmoru i ruku sam maksimalno štedila. Stanje je kratko vrijeme bilo nešto bolje, ali nakon obavljanja kućanskih poslova (još uvjek ne radim na kompjuteru) opet se pogoršalo. Ruka me ne boli pri mirovanju već kad je prigibam, ispružam, zakrećem ili pri rukovanju, a ne usuđujem se punu čašu prinit ustima. Zanima me kako si mogu pomoć? Da li je plivanje dobro? Koliko puta dnevno mogu stavljat led i da li to koristi u ovoj fazi? Mogu li i gdje nabavit nekakve držaće ruke pri radu s "mišom"? Pomaže li akupunktura ili bio lampe? Samo mi nemojte savjetovati operaciju!

O: Nemojte na operaciju, mišljenja sam da vam ona neće pomoći. Plivanje je dobro, ali neće pomoći kod vašeg oboljenja. Ledena terapija u ovoj fazi nije od velike pomoći, ali povremeno će vam smanjiti bolove, barem na kratko. Akupunktura i "bio lampe" neće štetiti, ali hoće li pomoći veliko je pitanje.

Steznici (neelastični) za lakat mogu pomoći na način da smanje bolove pri bolnim aktivnostima poput rada na kompjuteru. Njih možete nabaviti u gotovo svakoj ljekarni ili prodavaonici ortopedskih pomagala. No, oni samo pomažu pri bolnim aktivnostima, ništa ne liječe. U kroničnoj fazi lateralnog epikondilitisa (poznatijeg kao "teniski lakat") većina fizioterapijskih metoda neće polučiti kvalitetan ili dugaotrajan rezultat. U Scipionu primjenjujemo tzv. cross-friction masažu, koja je jedan ne baš ugodan zahvat kojemu je za cilj podražiti zonu kronične boli i potaknuti je na oporavak.

Uz nju koristimo i čitav niz vježbi kojima je za cilj uspostaviti narušenu mišićnu ravnotežu cijelog ekstremiteta od prstiju pa sve do vrata. Takav nam se postupak u praksi pokazao i najučinkovitijim. Alternativno, u Evropi se koristi i terapija udarnim valom (ESWT) sa istim ciljem kao i cross-friction masaža, no za sada (koliko je meni poznato) u Hrvatskoj nema takvog aparata.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit