Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Ponavljano uganuće skočnog zgloba

P: Prvi put sam uganula nogu-odnosno gležanj-prije godinu dana i od tada sam u toku godine uganila tu istu nogu još 3 puta,dovoljno je da je malo zavrnen da moran ležat 2 dana dok mi nesplasne oteklina. Moje pitanje je oće li mi se to ubuduće isto događati i ako hoće kako to spriječiti? Postoji li kakva preventiva ili?!

O: Iako većina uganuća skočnog zgloba prođe bez liječenja i ne ostavlja trajne posljedice, ponekad se, kao u vašem slučaju, razvije tzv. nestabilnost zgloba, te su ponavljana uganuća i kod uobičajenih pokreta česta. To stanje se može liječiti i trajno sanirati, ali zahtjeva vašu strpljivost i upornost.

Naime, pri uganuću dolazi do istezanja ili djelomičnog puknuća nekih ligamenata u zglobu, te cijelog niza drugih negativnih posljedica na mišiće i tetive u okolini zgloba, kao i na zglobnu hrskavicu. Jedna od tih posljedica je i slabljenje tzv. proprioceptivnog odgovora, odnosno sposobnosti mišića da se zategnu dovoljno brzo pri uporu stopala n neravnu podlogu i na taj način zaštite sam zglob od novog ozljeđivanja. Ta se oslabljena reakcija može unaprijediti specifičnim i upornim vježbanjem, te se na taj način mogu spriječiti nova uganuća.

Stoga vam preporučam posjet fizioterapeutu i dogovor o adekvatnoj kinezioterapiji.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit