Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

13-godišnji nogometaš i bolna peta

P: Obzirom da moj 13-godišnji sin ima takav problem, molim za pomoć. On se bavi nogometom od osme godine. Upravo je započela sezona treninga i njemu se ubrzo pojavio problem bolne lijeve pete, tako da mora prekinuti s treningom ili utakmicom. Prošle godine u proljeće prvi put mu se pojavila bolna peta, tj. tada su ga boljele obje. Jedno je vrijeme mirovao, zatim nosio silikonske Rehband jastučiće.Drugi put pojavila se pred Novu godinu. I sada nosi jastučić u lijevoj kopački, no bol ne prestaje. To mu stvara nepremostiv problem jer gubi treninge (ima 7 treninga u 5 dana + 2 slobodna dana u tjednu). I neki drugi vršnjaci koji treniraju s njim imali su bolnu petu, ali kratko, a kod njega se ponavlja. Napominjem da je visok 153, a ima 38 kg, dakle težina nije problem. Možete li mi pomoći savjetom?

O: Uvijek je iznimno teško procijeniti stanje i odgovoriti na pitanje na temelju nekoliko riječi opisa. Tako i sve što ću preporučiti prihvatite s dozom rezerve. Naime, bolnu petu može uzrokovati mnogo rarzličitih procesa oko same petne kosti. Može se raditi o tzv. plantarnom fscitisu, bursitisu, ili (što je i najvjerojatnije) o upali hvatišta ahilove tetive. Ako je riječ o ovom posljednjem, tada se radi o već kroničnoj upali sa povremenim akutizacijama. U tom slučaju samo nošenje silikonskih umetaka neće bitno pomoći niti popraviti stanje.

Valja se uhvatiti posla i prije svega pokušati otkriti što to dovodi do ponavljanih preopterećenja ahilovih tetiva kod vašeg sina. Jesu li to skraćeni mišići potkoljenice i natkoljenice, radi li se o slabosti jedne ili više mišićnih skupina, da li je njegova tehnika trčanja korektna, jesu li možda svodovi njegovih stopala spušteni, da li se dovoljno odmara između treninga, je li obuća u kojoj trenira adekvatna, te još mnogo drugih pitanja koja zahtjevaju adekvatan odgovor prije no što se donese odluka o jednoj ili skupu mjera koje bi trebale onemogućiti ponovno pojavljivanje bolova u ahilovim tetovama.

Kao što vidite, proces oporavka nije jednostavan, te vam stoga preporučam da u svojoj okolini pronađete ortopeda ili fizioterapeuta specijaliziranog u liječenju sportskih ozljeda, te s njim dogovorite sve detalje oko pregleda i mogućeg tretmana.

P: Najljepše hvala na odgovoru. Ja sam inače magistar kineziologije, pa ako ništa drugo mogu dobro "pratiti" Vašu opservaciju, no nisam specijalista za sportsku medicinu, pa itekako cijenim Vaše stručno mišljenje. Ne radi se o Ahilovoj tetivi. Peta ga boli ispod, na tabanu. Prošle godine u travnju bili smo kod ortopeda u Vž bolnici, koji je odredio mirovanje, uloške za spušteno stopalo (nije izraženo) i silikonske uloške za petu. To je bilo tijekom pete godine trenažnog procesa, sada je započela šesta. Do tada nikad nije imao tih problema, a napomenuo sam već da su i drugi dečki otprilike u to doba /12 -13 godina/ u njegovom klubu imali iste probleme. Da li je moguće da se radi o pojavi koja prati intenzivan rast? To je često mišljenje laika. Ne bih htio pustiti da proces ide sam od sebe, nadam se da nekako mogu aktivno pomoći. Još jednom hvala i lijepo molim za još koji savjet.

O: Dakle, po ovom dodatku opisa problema koje ima vaš mali nogometaš, velika je vjerojatnost da se radi o jednoj formi plantarnog fascitisa, što će reći velikog ligamenta plantarne strane stopala, koji ima svoje hvatište upravo na peti. Izrazito je neobično da veći broj djece u jednom sportskom klubu ima takve simptome i oni se ne mogu povezati sa rastom, već je vjerojatnije da je riječ o grešci u trenažnom procesu.

Bilo kako bilo terapija mirovanjem nije adekvatna kod ponavljanih simptoma. Ona se sastoji u primjeni specifične "cross friction" masaže kojoj je za cilj opustiti napetost tog ligamenta, zatim primjena specifičnih vježbi istezanja sa istim ciljem, kao i poboljšanje proprioceptivnog odgovora mišića stopala i potkoljenica, a sa ciljem smanjenja opterećenja i stresa koji trpi ozlijeđeni dio. Ponovno vam preporučam posjet specijalisti, te adekvatnu terapiju za konkretan nalaz.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit