Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Otok poslije rekonstrukcije ACL-a

P: Nakon artroskopske rekonst. prednjeg kriznog lig. koljena (prije jedan mjesec) i zavrsene fiz. terapije, ostao je manji otok koljena (najvjer. izljev) te bolnost usljed toga, a sto je vjerovatno uzrok krivo stupnjevanje intenziteta vjezbi za rehabilitaciju. Sto mi je nadalje doma ciniti kako bi otok smanjio te pridonio brzem i boljem oporavku, uz naravno, led, noga poviseno te daljnje umjereno provodjenje vjezbi snazenja?

O: Detaljan opis rupture prednjeg križnog ligamenta (ACL-a), kao i načine njenog liječenja možete pronaći ovdje. Inače, nije neuobičajeno da u prvim tjednima ili mjesecima nakon plastike ACL-a (ili rekonstrukcije), zaostane ili se naknadno pojavi manji otok, čak i kod najbolje planirane i izvede fizioterapije i vježbanja. Smatramo to prolaznom stanjem i ono ne utječe bitno na liječenje. Preporuka je svakako nastaviti sa vježbanjem i to ako je moguće pod stručnim fizioterapeutskim vodstvom. Jer, kako mišići budu postajali jači, tako će se poboljšavati i stabilnost koljena pri pokretanju, te u konačnici sanirati i otok. Isto je tako važno znati da ukupan oporavak po ovom operativnom zahvatu traje šest mjeseci, te je u tom periodu najvažnija strpljivost i upornost u nastojanju da se povrati puna funkcija cijelog donjeg ekstremiteta.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit