Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Diskus hernija i judo

P: Pozdrav! ovako, imam 16 godina, treniram judo i prije godinu dana dijagnosticirana mi je diskus hernija. Disk mi je izletio prema unutra i pritisce lednu mozdinu. Bila sam kod mnogih doktora, ali bez vecih rezultata, ubrzo bih trebala otici na operaciju, sto se s obzirom na moju dob pokusava izbijeci, zato bih voljela cuti jos i vase misljenje.

O: Zaista je premalo informacija u ovom vašem pitanju, a da bi se na osnovu njih mogao dati adekvatan odgovor. Kakvi su simptomi, koliko dugo traju, je li došlo do slabosti mišića u jednoj ili obije noge, koje i kakvo liječenje je do sada sprovedeno... Sve su to pitanja, čiji odgovori u kombinaciji sa adekvatnim pregledom i interpretacijom dijagnostičkih materijala trebaju dovesti do odgovora koje je najbolje liječenje u vašem slučaju.

Općenito govoreći, zaista treba izbjeći operativni zahvat na kralježnici u vašim godinama, ako je to ikako moguće. U tu svrhu valja proći kompletan fizioterapijski tretman, zajedno sa adekvatnim programom vježbanja prilagođenim vašem konkretnom slučaju. Nakon toga, a ako rezultati budu zadovoljavajući, nastavlja se strogo kontrolirani povratak u sport. Cijeli taj proces neizostavno mora voditi kvalificirani sportski fizioterapeut, naprosto zato jer su u tom slučaju šanse za uspjeh i najveće.

Iako se dva pacijenta sa istom dijagnozom ne mogu uspoređivati, podsjetiti ću vas da i Mario Ančić ima dijagnosticiranu diskus herniju, poradi koje je propustio jedan meč u Davis cup-u, ali je nakon dobro sprovedenog neoperativnog liječenja ponovno pobjeđivao, a to čini i danas. Mnoge zlatne olimpijske medalje na prošloj Olimpijadi osvojili su sportaši sa diskus hernijom. Ja dosita ne mogu garantirati da će se to dogoditi i u vašem slučaju, ali svakako treba probati, zar ne?

P: Za početak,hvala Vam na odgovoru. obavila sam sve pretrage,od ct-a,magnetne rezonance,emng-a itd.svaki novi nalaz nosio je sve gore rezultate.Svaki je doktor imao nesto za reci,ali su na kraju ipak dizali ruke.Bila sam i kod mnogih kiroprakticara,od kojih je bilo vise stete nego koristi,a na kraju su mi neurokirurzi rekli da se kiropraktika nikako ne preporuca kod diskus hernije. 10 dana sam boravila u Puli,svaki dan sam imala tretmane koji su se sastojali od vjezbi u bazenu,zatim struje,trakcije,masaze,magnet,a kad mi se upalio misic i teapija laserom,a sve bi zavrsilo manipulacijama i kiropraktikom te vjezbama za jacanje misica kraljeznice i trbuha.I nakon svega toga meni je samo jos gore.Svi su slozili da mogu zaboraviti sport,tocnije judo,jer je to u pravilu sport dizanja tereta i padanja.Trenutno idem na terapije u "kliniku protiv boli",na Rebru.Primam inekcije za poboljsanje cirkulacije i radim vjezbe,ali poboljsanje je bilo kratkotrajno(2-3 dana),a onda je sve opet bilo isto,pa cak i gore.Sto se tice simptoma,bol mi se siri u noge,vise u lijevu,osjecam slabost u nogama,tesko mi je stajat,ali mi sjedenje ipak stvara najvise problema.U ljevoj nozi imam jak grc,koji u biti krece iz straznjeg doljnjeg djela kraljeznice i siri se do stopala.Vise nema polozaja u kojem me ne boli.To bi bilo u kratko sve.

O: Postoje situacije kada u fizioterapiji moramo "položiti oružje" i reći kako je učinjeno zaista sve što se realno učiniti moglo, te da ništa nije donjelo zadovoljavajući rezultat. U vašem slučaju to znači da niti jedna neoperativna procedura ne donosi trajnije poboljšanje, te je opreacija jedina preostala opcija. Je li to kod vas uistinu tako, morati ćete utvrditi sa svojim liječnikom, fizioterapeutom i roditeljima. Jer operacija nije bauk, barem ne danas. Iako to ni u kom slučaju nije rutinski zahvat, tehnologija je napredovala i konačni rezultati u večini slučajeva i više su nego dobri. Od velike je važnosti poslije same operacije sprovesti adekvatan fizioterapijski tretman, te osposobiti tijelo, a naročito sustav donjeg dijela leđa i zdjelice, kako bi u najvećoj mogućoj mjeri mogao kompenzirati nedostatak jednog od diskusa.

Ipak, kao dodatak ovom odgovoru, slijedi kratka priča o jednom atletičaru, sprinteru, koji je tada imao tek nekoliko godina više no što vi imate danas. Kod njega je sve započelo manjim bolovima u križima, koji nisu prolazili niti po jednoj primjenjenoj terapijskoj metodi, od masaže, preko fizioterapije, pa sve do kiropraktike, već mu je stanje bivalo svakim danom sve gore. Malo po malo, sve je manje trenirao, a sve se više "iskrivljivao" (nastupila je antalgija, iskrivljenje donjeg dijela leđa poradi refleksnog grča mišića).

Dijagnostika (CT) je pokazala herniju diskusa, koja je i uzrokovala to stanje. Specijalist neurolog kod kojeg je bio na pregledu savjetovao mu je da učini sve, prije no što se eventualno odluči na operativni zahvat, što je taj atletičar doslovno slijedio. I poput vas bio je zaista svugdje, te je većina terapijskih metoda kod njega prouzročila tek privremena poboljšanja. Nakon gotovo 6 mjeseci bolova, cijelog arsenala lijekova i svih mogućih fizioterapijskih i inih metoda, bolovi su polako počeli jenjavati, te je pod stručnim vodstvom krenuo u polagani oporavak vježbama. Nekoliko tjedana nakon toga počeo je trčati, a tri mjeseca kasnije i natjecati se. Godinama nakon toga normalno je trenirao, te prirodno završio svoju karijeru pošto je pronašao posao u struci. Danas radi kao trener i nema posljedica niti simptoma od svoje hernije.

Valja biti iskren i reći da iako mnogo toga znamo o funkcioniranju ljudskog tijela, kao i o samoj kralježnici, ponekad nas tijelo iznenadi svojom reakcijom na neku ozljedu i oboljenje, te ne možemo do kraja predvidjeti tijek samog liječenja ili bolesti. Hernija je jedan takav primjer. Zato vam savjetujem da budete izuzetno strpljiva, bez obzira odlučite li se još pričekati, te nastojati neoperativno i dalje liječiti svoje bolove, ili se na kraju, zajedno sa svojim liječnikom, fizioterapeutom i roditeljima odlučite na operativni zahvat. Bilo kako bilo, a poradi vaših godina i sportskog duha, sasvim sam siguran da ćete godinu dana od danas biti posve zdrava i ponovno se baviti sportom, pa makar možda ne baš judo-m.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit