Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

16-godišnjak i ruptura ACL-a

P: Imam 16 god i prije god. dana sam oštetio prednji križni ligament i nisam bio na artroskopiji ni na operaciji jer moj ortoped tvrdi da do 17god se to nesmije,mene zanima dali je operacija kod puknuća prednjeg križnog ligamenta u bilo kojem slučaju riskantna i kakvi su rezultati same operacije? Dali su moguće komplikacije naravno ako isključimo mogučnost doktorove pogreške tjekom operacije? Ocajan sam jer mi se koljeno izmaklo iz zgloba već 3,4 puta i morao sam mirovat,ić na fizikalnu terapiju ali nikakvih većih rezultata,trenutno mogu i trčat i sve ali nesmijem nepravocrtno gibat jer bi opet koljeno nateklo. Molim vas da mi odgovorite jer zelim znati dali ču ikad ponovo moć se baviti normalnim fičkim aktivnostima. hvala .

O: Svaki operativni zahvat nosi određeni rizik, pa tako i rekonstrukcija prednje ukrižene sveze. U vašim je godinama uputno izbjeći navedeni zahvat jer ste još uvijek u procesu rasta i razvoja, te se preporuča neoperativno liječenje. Ono neizostavno mora sadržavati ne samo vježbe jačanja za oslabljene mišiće, već i postupke za povratak refleksnih reakcija koljena (popularnu PNF), te vježbe eksplozivnosti, brzine reakcije itd. Takav postupak najbolje će sprovesti adekvatno educiran sportski fizioterapeut, te vam preporučam da u svojoj okolini pronađete kolegu koji to može učiniti.

S obizirom na moja iskustva, mogu vam reći da se bolji oporavak kod neoperativnog liječenja rupture ACL-a očekuje u maloljetnih, no u punoljetnih sportaša. Tako sam liječio više rukometaša, odbojkaša i skijaša kojima je pukao ACL dok su bili u vašoj dobi, a koji se danas bez problema profesionalno bave svojim sportom (a da operacija nikada nije učinjena). Ne mogu tvrditi da će tako biti i u vašem slučaju, ali svakako valja pokušati. Osim toga, preporučam vam nošenje zaštitnog steznika za koljeno tijekom fizičkih aktivnosti. On će smanjiti mogućnost ponovnog "izlijetanja" koljena.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit