Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Plivač i kronična bolna prepona

P: Imam 21 god. i već 11 godina se aktivno bavim natjecateljskim plivanjem. Istraživao sam malo po internetu pa sam se susreo s nekoliko vaših članaka gdje sam našao i jedan koji se bavi mojim problemom, pa se osjećam slobodnim da pitam neka pitanja tj. da ispričam priču jer bez nje nema ništa smisla, a vi vidite i ako ste u mogućnosti probajte pomoći. Prošle godine prešavši u Zagreb počeo sam uz plivačke treninge raditi u teretani koja je osnovni dio cijelog treninga ovdje u klubu. Prije toga sam radio samo opću snagu s malim težinama, dok sam u Zagrebu prvi put počeo dizati maksimalne težine. Tako da mi se usljed tog rada u teretani (barem pretpostavljam) desila ozljeda prepone (vjerovatno pri čučnju). Od tada pri privlačenju nogu (ali smo pri toj radnji nikad više) osjećam bol u predjelu prepone koja se nakon dužeg rada prenosi i na donji dio trbuha. To se odrazilo na mom plivanju jer plivam prsnu tehniku a kod prsnog je privlačenje osnovni pokret nogama. To se desilo prije kojih godinu dana, ali ja kako sam tvrdoglav trenirao sam i dalje trpeći kad je bolilo. Prvog ortopeda sam posjetio u 2. mjesecu i on je rekao da to ne može biti ništa drugo osim istegnuća ili upale tetive. Tek sam ovo ljeto nakon svih natjecanja krenuo s terapijom. Terapija je trajala više od mjesec dana i sadržavala je istezanje, jačanje tog predjela, dok su se magnet, laser i ultrazvuk izmjenjivali. Ta terapija nije pomogla. Sada sam počeo s novom terapijom koju mi je prepisao drugi ortoped koji se slaže s dijagnozom prvog. Ona se sastoji od prva dva tjedna samo istezanja i uzimanja tableta lubor, zatim dva tjedna jačanja i istezanja, a nakon toga tek mogu početi s nekakvim pravocrtnim gibanjem tj. kondicijskim treningom. Kako stvari sad stoje ni ova druga terapija mi ne pomaže jer me boli još jače nego prije. Ja bih samo volio čuti vaše mišljenje o svemu ovome jer ne znam što mi je činiti. Već duže vrijeme ne treniram zbog toga a taj problem se ne rješava. Kod pravog sportskog ortopeda još nisam bio ali se planiram naručiti doktoru Bojaniću na Šalatu. A i to ne znam koliko će pomoći jer će reći vjerojatno isto stvar što i prva dva. Molim vas samo da me probate savjetovati što da dalje radim jer čini mi se da tom problemu nema kraja.

O: S obzirom da su se dva ortopeda složila oko dijagnoze, za vjerovati je da su u pravu, stoga daljnje sumlje nije potrebno gajiti.

Upala tetive preponskih mišića ima tri faze. Prva je akutna, sa jakim bolovima koji mogu proći sa malo mirovanja i kasnijim polagnim povratkom u trenažni proces. Subakutna upala može i ne mora slijediti nakon akutne, a karakterizira ju bolnost manjeg intenziteta koja se javlja u različitim fazama treninga i odmora, može trajati i više tjedana ili mjeseci, te dobro reagira na fizioterapiju, vježbe istezanja i slične postupke, te uz nešto upornosti prolazi u nekoliko tjedana ili mjeseci sprovedenog liječenja. Treća i najupornija je kronična faza.

U toj fazi nema upalnog procesa (stoga terapija, lijekovi, vježbe istezanja i slično ne djeluju), već se radi o degeneraciji, odnosno "propadanju" jednog dijela tetive. Upravo taj degenerirani dio tetive uzrok je kroničnih bolova koji se tvrdoglavo opiru svakom terapijskom pristupu. E, sad, utvrdili smo što je na stvari, ali pravo je pitanje što dalje, zar ne? Slijedeći prijedlozi i savjeti nisu "mainstream" u ovoj struci i neće se svi kolege fizioterapeuti složiti s njima, kao u ostalom niti svi ortopedi. Ipak, slijedeći svoje profesionalno iskustvo mogu reći da su oni pomogli većem broju sportaša upravo u kroničnim fazama upala tetiva, pa tako i nekolicini sa kroničnom bolnom preponom. Ova se terapija sastoji od dva dijela:

  1. Cross friction masaža, odnosno "manipulacija" bolne tetive. Ovaj nimalo ugodan zahvat ima za cilj izazvati novu upalu manjeg opsega na zoni degeneracije tetive, te na taj način potaknuti prirodan proces oporavka. Istina jest da se još vrlo živo raspravlja u struci o ovoj metodi, a kako stvari stoje i u buduće neće biti drugačije. Ipak, ova je metoda posve bezopasna, iako ne i ugodna.
  2. Detekcija stanja lokomotornog sustava, te eventualno prisutnih slabih ili presnažnih mišićnih skupina. Nakon toga kreiranje i sprovođenje adekvatnog kinezioterapijskog programa sa točno određenim ciljevima. Ovdje ne mislim na vježbe isključivo za preponske mišiće, jer one u kronične bolne prepone neće biti od pomoći. Radi se o kompleksnom programu sa ciljem snaženja svih mišića pomagača u procesu primicanja noge, kako onih bliskih, tako i udaljenih, zajedno sa primjenom PNF-a. Cjelokupno liječenje, kako je opisano, nije kratko i traje više tjedana, no prvi znakovi poboljšanja uobičajeno dolaze već u prva dva do tri tjedna. Napominjem da ovo nije apsolutno djelotvoran pristup, te nije učinkovit kod svih pacijenata. Ipak, a s obzirom da je većina drugih pristupa polučila neuspjeh u vašem slučaju, zaista ga preporučam.
  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit