Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Internet dijagnostika

P: Javljam Vam se u vezi bolova u koljenu.Imam 43 godine,košarkom sam se bavio 15 godina a poljednje dvije godine aktivnije trčim.Tračao sam približno 50-60 km tjedno dok ovoga proljeća nisam osjetio snažnu bol u desnom koljenu.Bol se je pojavila sa vanjske i nutarnje strane koljena.Prilikom hoda uz stepenice nakon desetak stepenica pojavljivala se snažna bol.Trčanje sam smanjio a zadnja dva mjeseca i opustio.Jučer sam bio na fitnesu i prilikom vježbe podizanja laganog (20 kg) tereta nogama opet mi se pojavila lagana bol.Prilikom trčanja bol se pojavljivala i u desnom predjelu kuka prema kralježnici.Zamjenio sam dva para tenisica sa izraženom pronacijom (pronator sam).Na jednom forumu ortoped mi je razložio da se radi o ilitibularnom traktu.Molim Vas za vaše cijenjeno mišljenje i vježbe za to.

O: Ako sam dobro razumio vaše pismo, vi do sada niste bili na adekvatnom specijalističkom pregledu, već ste do pretpostavki o mogućem uzroku vaših bolova informacije dobili putem interneta i impersonalnih savjeta od strane specijaliste putem internet foruma. Uistinu mislim da je to najlošiji put kojim možete krenuti u riješavanju svojih problema, a šanse da na taj način bude postavljena točna dijagnoza iznimno su male, pa je stoga mala vjerojatnost da vam predloženi postupak liječenja istim putem bude od pomoći.

Konkretno, skupinu simptoma koje ste opisali može uzrokovati jedan ili više slijedećih poremećaja na sustavu za pokretanje: sindrom trenja tractus iliotibialisa fascie late (kao što je napomenuo ortoped), osteoartritis koljena (oštećenje hrskavice), osteoartritis kuka, hodromalacija patele (omekšanje hrskavice), oštećenje meniskusa, kao i ishialgija (upala velikog ishialgičnig živca). Osim toga, plodno tlo za razvoj opisanih simptoma može osigurati i nesrazmjer u snazi mišića prednje i stražnje strane natkoljenice, kao i skraćenje mišića primicača noge ili erectora spinae (leđnih mišića, naročito kod trčanja). Osim navedenih uzroka, koji su i najčešći, postoji i cijeli niz rijeđih, ali mogućih situacija koje uzrokuju slične simptome, a svaka od njih zahtjeva sasvim specifično liječenje i postupak.

Stoga vam najtoplije preporučam da prije svega učinite adekvatnu dijagnostiku, dakle specijalistički pregled, a nakon njega se prepustite u ruke iskusnom sportskom fizioterapeutu koji će voditi oporavak i dati vam korisne savjete. To ne samo da je i najbrži put do riješavanja vaših problema, već po mojem osobnom mišljenju i jedini mogući.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit