Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Duga imobilizacija koljena

P: Imam 30 god. i po profesiji sa policajac u specijalnoj jedinici,što znači dosta kretanja i izdržljivosti koljena sa kojim imam problema.prije 40 dana sam povredio koljeno na basketu,dobivši udarac sa unutrašnje strane lijevog koljena,te sam imao osjećaj da mi je koljeno iskočilo na stranu a zatim se vratilo na mjesto.Posle kratkog vremena javila se jaka bol i oteknuće.Odmah sam se javio specijalisti ortopedije koji mi je punktirao koljeno te izvadio vodu pomješanu sa krvlju.Koljeno mi nije snimao na magnetnoj rezonanci nego mi je stavio nogu u puni gips.Kada sam došao na kontrolu posle 15 dana koljeno je bilo nateknuto,te ge je ponovo punktirao i tako još dva puta (što meni nije bilo jasno jer sam čuo da se ne smije izvlačiti voda iz koljena i da se ne stavlja puni gips na upalu).Prije četiri dana mi je skinuo gips a ono koljeno isto samo što mi je mišić kalirao.Ukupno sam gips nosio 37 dana.Sada me je uputio na fizikalne terapije gdje su mi rekli da ne smiju raditi ništa na upalu.Ne znam šta da radim jer nikako da krene na bolje pa vas molim ako možete da me posavetujete šta da radim.Inače kada sam ga pitao šta je u pitanju rekao mi je da je meniskus i ligamenti,dok je u nalazu napisao upala ovojnice koljena.

O: U vašem je slučaju jasno da je došlo do oštećenja jednog ili više ligamenata u predjelu koljena. I pored te činjenice, danas u modernoj ortopediji izbjegavamo stavljanje koljena u punu imobilizaciju gipsom na tako dugi vremenski period iz cijelog niza razloga. češće se odlučujemo na apliciranje ortoza (steznika koji tek djelomično ograničavaju pokrete u koljenu, a dozvoljavaju zonu "sigurnih" kretnji). No, što je, tu je. Sada treba osposobiti koljeno za punu funkciju.

Nije točno da se "fizioterapija ne smije činiti na upalu". Pa ona je tu upravo za upalne procese, kako bi ih svojim metodama smirila, a u isto vrijeme povratila opseg pokreta u zglobu, konkretno koljenu.
Slijedom svega preporučam vam da u svojoj okolini pronađete iskusnog sportskog fizioterapeuta koji će preuzeti odgovornost za sprovođenje pune rehabilitacije. Isto tako ne bi bilo loše učiniti magnetsku rezonancu, kako bi se točno utvrdilo koja su meka tkiva oštećena i u kojem obimu.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit