Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Ozljeda bicepsa

P: Imam pitanje u svezi ozljede u teretani i bio bih veoma zahvalan na savjetu! Iako sam potrazio pomoc i savjet kod doktora uvjeren sam da je dijagnoza netocna. Gotovo sam siguran da se radi o ozljedi hvatista bicepsa jer imam bol na unutarnjoj strani podlaktice, odmah ispod predjela gdje se lakat pregiba (dakle hvatiste duge glave bicepsa). Palpacijom na to podrucje osjeca se bol niskog inteziteta. Bol je izrazenija ako se uz palpaciju istovremeno i rotira saka. Ipak najizrazenija bol se javlja istezanjem tetiva bicepsa. Bol obuhvaca obje ruke no izrazenija je na lijevoj ruci! Ozljeda je nastala prije godinu i pol kada sam zapoceo s jakim treningom nakon duge pauze vjezbanja. Radio sam biceps pregib s velikom tezinom. Nakon treninga slijedila je upala misica koja je trajala 10-ak dana. Ruke nije bilo moguce ispraviti vise od 110 stupnjeva. Tetive su bile veoma bolne. Nakon 10 ak dana bol je postupno nestala i nastavio sam s vjezbanjem. Nakon nekoliko mjeseci prekinuo sam vjezbanjem i bol se od tada spontano javlja u stanju mirovanja a u obliku "probadanja" i "pulsiranja", za promjena vremena. Takodjer kada se duze nosi teret s ispravljenim rukama, gdje opterecenje pada na prste sake, nastaje bol niskog inteziteta koja razgibavanjem ubrzo nestaje. Istezanjem bicepsa nekoliko minuta u polozaju kao na slici ( http://www.exrx.net/Stretches/Biceps/Lying.html ) javlja se bol nesto jacega inteziteta koja se povlaci za nekoliko minuta! Bol ne osjecam prilikom izvodjenja biceps pregiba, prilkom rada na lat masini niti bilo kojoj vjezbi u teretani koja ukljucuje biceps! Dakle samo kada su ruke duze vremena u najispravljenjem polazaju istegnute ! Ova ozljeda me vec dugo prati, nikako da nestane i pomalo prelazi u nocnu moru. Interesira me kako pristupiti lijecenju i kakva je prognoza ozljede?

O: Iz vašeg opisa simptoma, kao i načina nastanka bolnog stanja nije moguće sa sigurnošću reći o ozljedi kojeg dijela mekih tkiva se radi. Ipak, vjerojatno je riječ o sindromu prenaprezanja zajedničkog hvatišta mišića pregibača šake sa unutarnje strane lakta, poznatijeg po kolokvijalnom nazivu "golf lakat" ili preciznije- medijalni epikondilitis. Upravo taj mišićni splet pomaže bicepsu pri vježbi pregibanja lakta i nije neuobičajeno da se on ozljedi pri vježbama za snagu bicepsa. Štaviše, vježba istezanja za biceps, čiji ste link poslali, isteže i mišiće pregibače šake, pa je vjerojatno da se bol u njima i javlja kao rezultat tog istezanja. Nošenje tereta u rukama, ispruženih laktova (ali savijenih prstiju), isto tako govori u prilog ovdje postavljenoj pretpostavki. A kako je od primarne ozljede do danas prošlo godinu ili više dana, za vjerovati je da je sam proces prešao u kronično stanje.

Sve u svemu, preporučam vam da posjetite stručnog fizioterapeuta, po mogućnosti sportske provinijencije, koji će do kraja dijagnosticirati postojeće stanje, te ga potom adekvatno i liječiti. Liječenje uobičajeno obuhvaća ultrazvuk, laser, eventualno akupresuru ili specifične masažne tehnike, te svakako vježbe istezanja i jačanja. Ukupno liječenje može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a sve u zavisnosti od stanja upalnog procesa, tipa primjenjene terapije, te nekih individualnih karakteristika.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit