Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Oporavak poslije plastike ACL-a

P: Imam 23 godine i prije 5 mj. operirano mi je lijevo koljeno odnosno radjena mi je OP/Plastica lig.crutiati ant.genus l.sin.sec.Keneth Jones Sutturae menisci med.genus. Nakon provedenih svih terapija i rehabilitacija, moje koljeno i dalje nije u punoj fleksiji, javljaju mi se bolovi unutar samog koljena, malo više s stražnje strane. Inače sam sportaš i bavim se košarkom, sada kada bi trebao trenirati i jačati mišiće i početi lagano trčati, skakati s vijačom itd., meni to bol ne dozvoljava, što ja jako dobro trpim s obzirom da ja sve navedeno radim svakodnevno. Znači jako dobro sam informiran o oporavku takve ozlijede i nisam niti u jednom trenutku pretjerivao s vježbama zato me čudi zašto još uvijek ne mogu savinuti koljeno i zašto me ono još uvijek boli i naotiće kod vježbanja? Da li je možda u pitanju nešto ozbiljnije, jer sanacija ove ozlijede traje od 5-6 mj. po nekakvim mjerilima, a ja ne mislim da se može desiti nekakvo čudo u slijedećih mjesec dana...

O: Rehabilitacija poslije plastike prednje ukrižene sveze sve je prije no matematičko i mehaničko pitanje. Iako postoji općeprihvaćena šablona o tome što i kakvo opterećenje treba činiti svaki tjedan po operaciji, iz iskustva vam mogu reći da u nešto manje od dvadeset godina fizioterapeutskog staža još nisam uspio učiniti dvije jednake rehabilitacije u dva različita sportaša.

U vašem konkretnom slučaju nemogućnost potpune fleksije predstavlja prvi problem i treba biti saniran do kraja. Bez njega trčanje, skokovi i nagle promjene pravca preopterečivati će koljeno, te će ono boljeti i oticati. Drugi problem je sam povratak u punu sportsku aktivnost. On mora biti odmjeren i stručno vođen, jer nije samo pitanje možete li vi potpuno saviti koljeno i imate li u mišićima te noge dovoljno snage, već i kakva je brzina reakcije tih mišića, kao i dosljedno poštivanje polaganog povratka puno trenažno opterećenje.

Stoga vam preporučam da u svojoj okolini pronađete stručnog sportskog fizioterapeuta, te njemu prepustite vođenje cijelog postupka. 

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit