Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Skolioza i pilates

P: Ja sam 22-godisnja djevojka i procitah Vas clanak o skoliozi u Burzi. Pa posto nikako ne uspjevam da saznam koje vjezbe za skoliozu (pored propisanih, 10-minutnih, za koje ste u pravu da su jednolicne, i koje redovno primjenjujem vec mjesec dana svakodnevno) smijem raditi, ponadah se da cu mozda od Vas dobiti savjet. Naime, prije dijagnoze S-skolioze ja sam isla na aerobik i Pilates (za koji ste sigurno culi, ali fizioterapeut koji mi je propisao vjezbe nije). I to mi je jako prijalo i oslobodilo me malih bolova koje sam, kao studentkinja koja dosta sjedi svakodnevno, bila pocela da osjecam. Ali sad su me uplasili i ne znam koje od tih vjezbi smijem raditi vise... A osjecam jaku poterbu za nekom vrstom fizicke aktivnosti. Na internetu saznajem da Pilates metod moze biti efikasan u lijecenju skolioze, ali uz savjete sa svojim fizioterapeutom; a meni, kao sto cujete, on ne moze pomoci. Ja bih rado nastavila sa Pilatesom, u jednom fitness centru, ali bih radila samo one vjezbe koje smijem... Bila bih Vam veoma zahvalna ako bi ste mi odgovorili sta nikako ne smijem raditi, i ako neke vjezbe smijem (a nadam se da ih ima)... Skolioza nije preko 30stepeni, mozda cak ni 20 (ni to mi nisu izmjerili); u torakalnom dijelu je u desnu stranu, a u lumbalnom u lijevu krivina (ispupcenje).

O: Dakle, činjenica je da vi imate 22 godine i da je proces napredovanja skolioze već davno završio. To što ne znate točno koliko je stupnjeva iskrivljenje vaše kralježnice otežava davanje konkretnog savjeta, ipak...

Posve je besmisleno ograničavati vašu fizičku aktivnost na nekoliko blagih korektivnih vježbi (po mojem mišljenju). Te vježbe uobičajeno su okrenute slaboj tonifikaciji mišića, te eventulano istezanju. U svakodnevnom životu, kralježnica je izložena neusporedivo većim opterećenjima, čak kod tako jednostavnih aktivnosti poput hodanja, vožnje u automobilu ili autobusu, te nošenju najlon vrećica iz dućana. Stoga sam stava da mišiće koji stabiliziraju kralježnicu treba čak agresivnije jačati kod ljudi koji imaju skoliozu u odnosu na one koji ju nemaju.

Štaviše, mnogi se moji pacijenti sa skoliozom rekreativno ili čak profesionalno bave sportovima poput atletike, košarke, rukometa, odbojke, kao što i rekreativno pohode teretanu, te su kroz adekvatnu fizičku aktivnost ostali bez bolova i drugih nelagodnih aspekata skolioze. U nekih je adolescenata taj pristup pridonio smanjenju, a niti kod jednog povećanju skolioze. Dalje, danas čak i u djece koja su u rastu i imaju skoliozu u napredovanju, savjetujemo bavljenje sportom uz tek poneka i rijetka ograničenja. Zbog svega toga, sasvim mi je nejasno poradi čega vam je kolega zabranio odlaske na pilates. U koliko skolioza kod vas ne prelazi 30st po Kobb-u, te ako ste dobrog općeg fizičkog zdravlja, nema prepreka za redovito vježbanje pilatesa, joge, tai-chi-ja ili nečeg sličnog. Ako pak želite intenzivniju fizičku aktivnost ili kakav konkretan sport, savjetujte se sa sportskim fizioterapeutom u vašoj okolini.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit