Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Nogometaš i bolna prepona

P: Imam 23 godine. Nogomet sam počeo trenirati dosta kasno, sa 15 godina. Nakon 3 godine priključio sam se seniorskoj ekipi sa kojom sam trenirao. Na pripremema sam se povrijedio od čega se još nisam oporavio, a to je već 4 godine. Treninzi su bili iscrpljujući, dva puta dnevno, najčešće ujutro teretana, poslijepodne trčanje. Pošto se snijeg tek otopio, blato je bilo veliko što je zahtijevalo još više napora, a vjerujem da se i moja ozljeda dogodila upravo zbog toga. To se desilo kod trčanja pri promjeni smjera. Pri trčanju kada sam vadio nogu iz blata ( koje je bilo do gležnja ), a nogu nisam podizao mišićima noge nego iz kuka, nešto me snažno presjeklo u tijelu ispod sjedne kosti. Bol je bila ogromna, ali sam nastavio svakodnevno trenirati što zbog neznanja o ozbiljnosti povrede, a što zbog nezgodnog mjesta. Nakon nekoliko mjeseci došlo je do upale prepona i mišića trbuha koja je bila strašna, nisam mogao podignuti lijevu nogu. Išao sam mnogim doktorima koji mi nisu uspijeli pomoći. Jedan od njih mi je pronašao bruh koji sam operirao. Sada više nemam tako jake bolove u trbuhu, ali imam još uvijek u lijevoj preponi i na mjestu gdje je ozljeda prvotno nastala. Išao sam na scintigrafiju pa ću vam napisati što mi piše u nalazu:"Na statičkim snimkama zdjelice i natkoljenica učinjenim u nekoliko projekcija intenzivnije nakupljanje RI registrira se u projekciji simfize lijevo, također se naznačeno intenzivnije prikazuje i medijalni dio ramus superior osis pubis lijevo, ne isključuje se niti naznačeno intenzivniji prikaz vrlo diskretan dijelova ramus inferior osis pubis lijevo. Naznačena intenzivnija koštana pregradnja u navedenom dijelu zdjelice lijevo- najizraženije za područje simfize; obzirom na anamnestičke podatke u obzir d.d. dolazi osteitis pubis ( moguće zbog kroničnog stresa aduktora ). Volio bih kada bi mi odgovorili što da radim i da li ima ikakve nade za oporavak. Puno Vam hvala.

O: Kako u mailu kojim ste poslali svoj upit niste naveli i kotakt mail na koji bih vam pogao dostaviti odgovor, on stiže ovim putem, uz nadu da će na kraju doći i do vas.

Scintigrafski nalaz upućuje na upalni proces u predjelu hvatišta mišića primicača (adduktora) lijeve strane, kao i mogući osteitis pubis. To stanje u nogometaša nije tako rijetko, ali se zato liječi dosta teško, a uspješnost liječenja zavisi kako od tipa primjenjene terapije, tko i od upornosti samog sportaša.

Liječenje kroničnog stanja na hvatištima adduktorne mišićne skupine sastoji se od dva dijela. Prvi je fizioterapija kojom se nastoji smanjiti primarna bol i eventualno prisutni upalni proces koji priječi normalno pokretanje noge. U isto vrijeme započinje se sa vježbanjem kojemu je cilj uspostaviti normalne odnose snage i fleksibilnosti u cijelom mišićnom spletu koji okružuje kuk, natkoljenicu i donji dio leđa i trbuha. Taj se program vježbanja kreira na osnovu adekvatnog pregleda kojemu je cilj ustanoviti nedostatke na tim mišićnim speltovima, periodički se mijenja, te se opterećenja postupno povećavaju. Takav kompleksni terapijski proces neizostavno mora voditi za to osposobljen sportski fizioterapeut, a kasnije i kondicioni trener.

U ovoj fazi nije moguće samoliječenje, niti su od koristi parcijalni pokušaji pomoći poput lijekova, promjene treninga, izolirane fizioterapije i tome slično. Stoga, a u koliko se i dalje namjeravate baviti nogometom, pa makar i rekreativno, preporučam vam da svoj oporavak prepustite u ruke stručnom kolegi u svojoj okolini. Morate znati i to da ukupno liječenje može potrajati i više mjeseci do situacije u kojoj ćete biti u mogućnosti trčati, sprintati i šutirati loptu bez bolova.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit