Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Luksacija patele

P: Treniram karate vec duzi niz godina i zadobio sam tesku povredu kolena iskocila mi je casica i popucali su mi ligamenti kojipovezuju casicu,kada sam otisao kod doktora na pregled on mi je izvadio ogromnu kolicinu krvi iz kolena,zatim mi je stavo gips koji sam nosio sedam dana a sada noslim langetu.pa sta mi vi mozete reci uvezi ovoga.

O: Iščašenje, odnosno luksacija patele, ili "čašice" ozbiljna je i ne tako rijetka ozljeda. Ona ima dvije svoje komponente. Prva je svakako ozljeda i puknuće pripadajućih ligamenata, a potom i manje ili veće oštećenje hrskavice koje se u tom trenutku dogodi. Oba ova segmenta valja imati na umu prilikom liječenja, a ono sesastoji od tri dijela.

Prvi dio je mirovanje, sa ili bez imobilizacije. U vašem je slučaju primjenjen prvo gips, a potom i longeta. Nakon njenog skidanja slijedi drugi dio terapije, a uključuje fizioterapiju, kako bi se smanjila bol i dodatno pomoglo oporavku oštećenih tkiva. Nakon otprilike dva tjedna i postizanja pune pokretljivosti koljena slijedi treći dio terapije, koji zovemo funkcionalno liječenje. U njemu je cilj povratiti sve funkcije koljena, te ojačati mišiće koji ga okružuju, a kako bi ono moglo podnjeti sav stres koji se događa prilikom udarca nogom u sportu kojim se bavite.

To je ujedno i najvažniji dio ukupnog liječenja i upravo o njemu ovisi hoće li koljeno u bližoj i daljoj budućnosti biti stabilno, ili će se razviti tzv. luksabilna patela. To stanje karakteriziraju rijeđa ili češća "izlijetanja" čašice iz njenog ležišta, te je ono posve je nespojivo sa bavljenjem bilo kakvim intenzivnim sportom i zahtjeva operaciju. Kako bi ste to izbjegli, valja se prepustiti u ruke stručnom sportskom fizioterapeutu koji će isplanirati, a kasnije i voditi cijeli proces oporavka do pune sposobnosti za cjelokupni trenažni proces. Od ozljede do povratka u sport uobičajeno treba proći oko tri mjeseca.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit