Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Vratobolja i jastuk

P: Molio bih Vas za savjet. Imam 26 g. iprije jedno mjesec dana me je stalno počeo boliti vrat, strašno je bio ukočen i nisam mogao ga nagnuti unatrag. Vježbe i plivanje su malo pomogli, ali uvijek bi se sve nakon spavanja vratilo na staro. Prije desetak dana sam počeo spavati bez jastuka na leđima i pomoglo je, ali bilo kakav jastuk pod vratom mi je neugodan kad polegnem glavu, posebno na stražnjoj strani i to gornjoj vrata, i na tom okolnom području lubanje, kao da je to otečeno, bolno mjesto. A ako spavam na boku, vrat ne boli, al mi se sve u gornjem dijelu leđa ukoči između lopatica i to mi pritišće na vrat i opet boli. Jedino spavanje na leđima bez jastuka mi ne smeta. jer onda ništa ne pritišće na vrat i donji stražnji dio lubanje. Što da radim? Dugo učim, pa i gledam televiziju i na kompjutoru sam puno, uz malo vježbanja, pa znam da je to uzrok-ali kako da opet mogu spavati a da oslonim vrat na jastuk, jer mi je to bolno, čak i na kraće vrijeme- npr. ne mogu se leći ni na sat vremena tako, jednostavno mi je neugodno. da li smijem spavati na trbuhu, ili da nastavim bez jastuka. Znam da mi je doktorica prije par godina rekla da trebam spavat na anatomskom jastuku, jer sam tad imao iskočenu tetivu onu po sredini vrata, i sad je tako, a tad sam imao i ukočenu podlakticu lijeve ruke, i gubitak osjeta u vrhu zadnja dva prsta te ruke-kad sam počeo spavati na dobrom jastuku problem je nestao, a sada ne mogu leći ni na leđa ni na bok s jastukom?

O: Od velike je važnosti učiniti kvalitetnu dijagnostiku. Prije svega RTG vrata, koji će pokazati stanje na vašim kostima, te procese koji su na njima aktivni. Potom sliedi i fizikalni pregled, koji će pokazati stanje na mišićima koji okružuju vrat i rameni obruč, te njihove nedostatke. Nakon svega toga treba uslijediti adekvatan fizioterapijski tretman, koji će između ostalog uključivati i vježbe za sanaciju postojećeg stanja, a kasnije i za njegovo održavanje.

Sve ostalo, poput "anatomskih" jastuka, spavanja u određenim položajima i slično su samo pomoćna sredstva, a nikako kvalitetno liječenje i tek će odgoditi ponovnu pojavu istih problema na kraće ili duže vrijeme.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit