Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Vježbe za skoliozu

P: Možete li pokazati pomoću slika vježbe za skoliozu?

O: Pitanja poput ovoga vrlo su česta i pristiže ih nekoliko tjedno putem e-mail-a. No, odgovor je gotovo u pravilu isti- nije moguće preporučiti kvalitetan program vježbi za jedno oboljenje putem maila, fotografija, usmenim opisom ili na neki drugi impersonalni način. Postoje 3 razloga za to.

Prvi je razlog činjenica da bez pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju nije moguće procjeniti koji i kakav oblik oboljenja imate, a u vašem konkretnom slučaju kakva je i koliko uznapredovala skolioza, koliko vam je godina, kakvo je vaše opće fizičko stanje, imate li bolove kao posljedicu skolioze, te cijeli niz drugih pitanja na koja valja odgovoriti prije no što se sastavi program vježbi dobar upravo za vas.

Drugi je razlog taj da je u medicini u pravilu razlika između otrova i lijeka samo u dozi, što će reći da će previše lijeka škoditi, premalo neće polučiti terapijsko djelovanje, a samo dobra doza biti će vam od koristi. Slično je i sa vježbanjem u svhu liječenja. Opterećenje unutar njega mora biti prilagođeno vama, a ne dijagnozi.

Treći razlog odnosi se na specifičnost samog vježbanja kao metode liječenja. I dok je kod antibiotika dovoljno da znate koliko tableta i u kojem vremenskom razmaku trebate uzimati, ne bi ste li izliječili bakterijsku infekciju, u vježbanju postoje i druga pravila koja treba slijediti, a kako bi ste od tog vježbanja imali koristi. To znači da pravilno vježbanje valja praktično naučiti pod vodstvom fizioterapeuta, a to nije moguće putem fotografija, knjiga ili surfajući internetom.

Stoga vam preporučam da se prepustite u ruke iskusnom fizioterapeutu koji će osmisliti program vježbi za vas, naučiti vas pravilno ga izvoditi, te potom progresivno mijenjati vježbe i povećavati opterećenja slijedeći odgovor vašeg tijela na primjenjenu terapiju.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit