Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Udarac u potkoljenicu

P: Dobio sam udarac igrajući nogomet u m. tibialis anterior (prednji dio potkoljenice) dok mi je noga bila u zraku. Otrčao sam još taj napad i stao, a zatim je usljedila jaka bol kroz cijeli misic i u zglobu. Nakon udarca noga mi uopće nije natekla. Radi se o ljevoj nozi. Nakon povrede išao sam slikat nogu u bolnicu jer me bolilo i mislio sam da mi je slomljena noga. Utvrđeno je da mi kost nije niti nacikla. Pošto sam morao ići na faks ja sam šepao i nakon 3 dana probudio sam se s bolovima u zglobu. čak me ahilova tetiva bolila. Prvi put sam se susreo s ovakvom ozljedom pa sam skroz zbunjen. Prvi dan sam popio volltaren forte i pomogao mi je tako da mi je nestala bol i onda sam mislio da smijem šepat. Tako da sam nakon ponovne pojave boli (ovaj put samo u zglobu) ponovo popio voltaren i namazao nogu hepatrombinom i napravio bandažu. Sad mi je lakše i pokušavam doći do štaka, jer ne mogu više skakutat na desnoj nozi po kući. čini mi se kao da imam upalu tetiva. Doktor mi je rekao da su mi vjerojatno malo popucala mišićna vlakna. Koliko bi mi mogao trajati oporavak? da li ću trebat radit vježbe prije nego ponovo počnem igrat nogomet?

O: Udarci u prednji dio potkoljenice nisu rijetki, naročito u nogometu. Upravo zato profesionalni nogometaši ispod štucni nose štitnike za taj dio tijela. Najčešće strada pokosnica goljenične kosti, koja sa nalazi odmah ispod površine kože. Udarac u nju izaziva upalu, otok, bolove, a ponakad i trajno zadebljanje kosti na mjestu udarca. U rijetkih i izrazito snažnih udaraca pod posebno nepovoljnim kutem sama kost može puknuti. U koliko RTG snimka isključi tu mogućnost, tada preostaje druga moguća posljedica udaraca u potkoljenicu - nagnječenje mišića. U koliko je riječ, kao u vašem slučaju, o nagnječenju mišića prednjeg dijela potkoljenice, tada znači da će svaki pokušaj podizanja stopala od podloge uzrokovati bolnost.

Ako je, uz sve to nemoguće detektirati otok, reći ćemo da je nagnječenje minimalno i da ne zahtjeva liječenja, osim tek malo strpljenja, elastičnu povesku oko potkoljenice, koja će smanjiti bolove i olakšati hodanje, te eventualno kakav lijek protiv bolova. Kreme protiv bolova ili za bolju resorpciju hematoma su poželjne, iako ne i obavezne. S obzirom da ste učinili sve što je trebalo, kako to da još uvijek imate bolove koji priječe normalno hodanje? Štaviše, kako to da su bolovi locirani u predjelu stopala, skočnog zgloba i ahilove tetive? Razlog tome, barem iz vašeg opisa, dijelom je u načinu na koji je ozljeda nastala. Udarac u potkoljenicu dok je noga u zraku, dakle bez kontakta s podlogom, gotovo u pravilu izaziva trzaj stopala, što u konačnici može dovesti do manjeg stresa na razini tetiva ili zglobne hrskavice. Takva ozljeda može izazivati bolove odmah po udarcu, ali i nekoliko dana poslije njega. U koliko je pri udarcu u potkoljenicu pukla kakva krvna žila, i formirao se hematom u mišiću, tada će ga sila gravitacije povući sve do stopala. Ako je hematom vidljiv u okolini skočnog zgloba, tada je vjerojatno on i uzrok sadašnjih bolova. Treći mogući krivac za bolove kakve opisujete može biti i samo šepanje. S obzirom na raspored sila u skočnom zglobu kod šepanja, stres koji ono proizvodi na mekim tkivima stopala, a naročito ahilovoj tetivi, također može prouzročiti bolnost.

Bandaža je od pomoći, kao i tableta protiv bolova. No, u koliko bolovi, zajedno sa šepanjem ne prođu u slijedećih nekoliko dana, vrijeme je da posjetite fizioterapeuta. Detekcija pravog uzroka bolnosti odrediti će tada i najbolji način sanacije ove neugodne, iako ne i jako opasne ozljede.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit