Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Problemi s laktom

P: U šestom mjesecu prošle godine počeo sam osječati bol u desnom laktu kod igranja tenisa. Ta bol je vremenom postajala sve jača i jača dok nisam shvatio da sam dobio teniski i golferski lakat. Pošto mi je prijatelj fizioterapeut, te imam dosta prijatelja vrhunskih sportaša reprezentativaca koji su se s istim problemom već suočili saslušao sam neke njihove savjete te više puta dnevno hladio lakat ledom, lagano masirao voltaren gelom... kada se malo smirilo počeo sam istezati misice podlaktice, te sam cijeli taj period od nekih četri mjeseca praktički mirovao i bio bez ikakvih sportskih aktivnosti. Bolovi su nestali i ja sam opet počeo u desetom mjesecu pomalo igrati tenis da bi mi se evo sve opet vratilo (bol u vanjskom i unutarnjem dijelu lakta). Posto sam izraziti ljubitelj i igrač tenisa te bivši aktivni sportaš, a trenutno dosta zauzet poslovnim obavezama zamolio bih vas za savjet... Kako najbrže zalječiti ovo "uporno čudo" na laktu? Jer mi je počelo smetati i u nekim normalnim aktivnostima na poslu kao što je rad na kompjuteru. Na vašim sam stranicama pročitao o terapijama udarnim valom, pa me zanima bi li mi to preporučili, s time da do sada nemam službenu lječničku dijagnozu za ovu bolest, mada su me neki lječnici ortopedi pregledali i rekli mi da se radi o teniskom laktu i golferskom laktu.

O: Sindromi prenaprezanja, poput tzv. "golf" i "tenis" lakta rijetko su jednostavi za liječenje. Naime, radi se o zbroju malih oštećenja, tzv. mikrotrauma na tetivi, koje tek nakon određenog vremena uzrokuju upalu, odnosno veće oštećenje iste te tetive. Samo se liječenje sastoji primarno od fizioterapije i to sa naglaskom na ultrazvuk, laser, te elektroterapiju uz vježbe istezanja. U koliko takav pristup ne urodi plodom, tada se može primjeniti i terapija udarnim valom, kod koje fokusiranim zvučnim impulsima pokrećemo prirodni proces cijeljenja. Lijekovi protiv bolova, kao i nesteroidni protuupalni lijekovi mogu biti tek kratkotrajno rješenje. No, ono što je mnogo važnije u vašem, kao i u sličnim slučajevima jest otkriti uzrok bolnog stanja.

Kao što i ime te skupine oboljenja govori, riječ je o sindromima prenaprezanja, što će reći da su sile u okolini lakta pri igranju tenisa veće od sposobnosti tkiva da ih amortizira, te brzine oporavka u njima. Moguće je da je sam reket neadekvatan, ili vam ne odgovara, te ga valja promjeniti. Moguće je, isto tako, da je vaša tehnika udarca loptice u igri loša. Dalje, nije rijetkost da određena slabost mišića ramenog obruča doprinosi većem stresu lakta na način da mišići lakta kompenziraju slabost ramena, što ne mogu činiti u nedogled. Kod nekih je pasioniranih igrača tenisa riječ naprosto u pretjerivanju sa samim tenisom, pa nije rijetkost da dnevno provedu na terenu i više sati. Poseban problem zna predstavljati i nedostatak zagrijavanja i razgibavanja prije tenisa, kao i istezanja poslije njega. Nedostatak adekvatne fizičke kondicije dobrinostiti će pak ranoj pojavi umora, a za posljedicu može imati i promjenu tehnike udarca, te potom i preopterećenje mišića u okolini lakta.

Kao što je vidljivo iz ovog kratkog pregleda najčešćih uzroka razvoja bolnih stanja u laktu kod rekreativnih tenisača, rješenje problema nije samo u terapiji. Ona, naravno, može i treba smanjiti ili ukoniti simptome, no prava i trajna sanacija stanja, uz prevenciju ponovne pojave boli zahtjeva pravu i kvalitetnu brigu o vlastitu tijelu, kao i brigu o provođenju osnovnih pravila u trenažnom procesu. Upravo nedostatak te i takve brige doprinosi razvoju kroničnih bolnih stanja, koja se u konačnici liječe teško i dugo.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit