Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Ledom na lakat

P: Kako bi glasio algoritam krioterapije kod teniskog lakta odnosno kako se nanosi led, koliko dana (+dnevna terapija), zašto se koriste kružni pokreti? Kakve efekte imaju na živčane završetke ti kružni pokreti?

O: Kriomasaža je samo jedan od mogućih oblika krioterapije. Do danas nema konzistentnog i općeprihvaćenog modela njene primjene. Tako neki kolege zagovaraju ritam od jedne terapije svakih dva sata u akutnoj fazi do onih koji govore da je kriomasaža jednom dnevno sasvim dovoljan podražaj. Inače, dominantno djelovanje kriomasaže je primarna vazokonstrikcija, potom sekundarna vazodilatacija, uz desenzibilizaciju lokalnih bolnih receptora. Pokreti pri kriomasaži ne moraju biti kružni, već mogu biti i linearni. Uopće, kretnje pri kriomasaži su potrebne iz dva razloga- prvi kako bi izbjegli promrzline, a drugi kako bi se dozvolila sekundarna vazodilatacija kao temeljni fiziološki učinak kojemu težimo u ovom obliku primjene, za razliku od krioobloga, pri kojima je vazokonstrikcija temeljni ciljni učinak. Iz toga je vidljivo da je kriomasaža primjerenija subakutnim fazama cijeljenja (u ovom slučaju epikondilitisa), za razliku od krioobloga koji su primjereniji ranoj akutnoj fazi.

Niti u dužini primjene nema konsenzusa u struci. Mišljenja sam da u koliko dvotjedna terapija ovom metodom ne donese značajnije olakšanje, malo je vjerojatno da će to učiniti produljena primjena.
Terapija ledom, najdostupniji je način liječenja mnogih bolnih stanja na lokomotornom sustavu, pa tako i sindroma prenaprezanja poput teniskog lakta. No, način primjene nužno određuje i konačne rezultate takvog liječenja. Zaista nije svejedno upotrebljavaju li se ledeni oblozi, masaža ledom, ledeni sprejevi (koje treba izbjegavati u širokom luku) ili naprosto hladni oblozi. Potom nije svejedno niti kako često se primjenjuje led, niti koliko dugo jedna terapija traje.

S obzirom da se svi ti aspekti razlikuju od slučaja do slučaja, najbolje je o načinu primjene leda savjetovati se sa fizioterapeutom. Isto tako treba znati kada je vrijeme za predkid bilo kojeg načina liječenja, pa tako i ledene terapije. Nema nikakve svrhe tjednima, a ponekad i mjesecima stavljati led na bolno mjesto. U koliko u prvih nekoliko dana nema smanjenja bolova koji traje duže od sat ili dva po učinjenoj terapiji, vrijeme je za primjenu drugih načina liječenja. U ove hladne dane također valja napomenuti da se niti jedan oblik terapije ledom ne izvodi na promrzle dijelove tijela (najčešće šake i stopala). Ozlijeđeni dio tijela valja prvo utopliti, a tek potom primjeniti krioterapiju.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit