Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Odbojka i diskus hernija

P: Prije otprilike 7 mjeseci osjetila sam iznenadnu bol u lijevoj nozi prilikom ustajanja iz sjedećeg položaja. Bol bih mogla usporediti s čupanjem kose u dijelu koji je najosjetljiviji - ispod uha. Inače se bavim odbojkom, ne više aktivno u klubu, sada sam demonstrator na faxu. Kako je to više rekreativne prirode ne naprežem se previše, trening me čak ni ne umori. Bol je nakon toga nestala sama od sebe, iznenadno kao što je i došla te se opet počela periodički ponavljati svaki mjesec sve do početka srpnja kada više nije prestajala. Napravila sam utz lijeve natkoljenice, rtg zdjelice sa oba kuka i rtg spinalne kralježnice što je pokazalo blagu desnostranu slabinsku skoliozu i redukciju i.v.L5/S1. Slijedio je emg koji je pokazao oštećenja u živčanom tkivu tako da je dosadašnja dijagnoza sindroma stražnje mišićne lože pala u vodu. Dg: diskus hernija. U ponedjeljak idem na mr koji bi trebao to potvrditi. Uzimam b vitamin ali bol se ne smanjuje, naprotiv. U listopadu krećem na fizikalnu terapiju - doktori kažu da operacija nema smisla s obzirom da sam izrazito visoka i mlada (20 godina). U slobodno vrijeme se bavim plivanjem jer u vodi ne osjećam nikakvu bol, u kojem god položaju da se nalazim. Vozim i biciklu iako ne znam koliko mi je to pametno. Uglavnom, boli me samo pri polaganim pokretima - dok ustajem, sjedam i saginjem se. Ne želim se odreći sporta.

O: Diskus hernija nije rijetka dijagnoza među odbojkašima. Ipak rijetko koji odbojkaš, bilo rekreativni ili profesionalni prekine svoju karijeru poradi nje. Iako ima primjera u kojima liječenje zna potrajati mjesecima, uz upornost sportaša, te stručno fizioterapeutsko vodstvo u većini slučajeva postoji velika vjerojatnost povratka u punu sportsku aktivnost.

Ako su se liječnici specijalisti složili da operativni zahvat nije opcija u vašem konkretnom slučaju, tada je vrijeme za fizioterapiju. U prvom dijelu terapije valja smiriti bolove i to metodama manuelne medicine, te drugim tehnikama iz domena fizioterapije. Po smirivanju bolova, potrebno je utvrditi stanje na mišićima koji stabiliziraju kralježnicu, te uspostaviti balans između njihove snage, fleksibilnosti, te proprioceptivnog odgovora i to specifičnim i individualnim vježbanjem. Na kraju nužno je kvalitetnim kondicionim treningom pripremiti cijeli sustav za pokretanje za naprezanja koja se događaju u odbojci. Kasnije, a u suradnji sa fizioterapeutom, važno je trajno raditi na prevenciji ponovne pojave bolova i to stalnim radom na očuvanju snage mišića koji učestvuju u stabilizaciji kralježnice pri kretnjama u odbojci. Za očekivati je da će se segment kralježnice destabiliziran hernijom, uz pravilan rad i tijekom određenog vremena dodatno stabilizirati, te će i rizik od ponovne pojave bolnosti opadati. 

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit