Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Kronična preponska bol

P: Poštovanje! Rekreativno treniram rukomet i prije skoro godinu dana sam zadobio ozljedu pri nagloj promjeni pravca kretanja i to s unutarnje strane desne noge iliti aduktora.U pocetku sam mislio da će bol proći, prije treninga sam obavezno mazao mišić sa Deep Heatom, a nakon treninga ga hladio sa ledom i raznim gelovima ( Deep Relief, Ice Cold, Polar Ice, Carmol cool...) . Pošto mi to nije neko vrijeme ( 2 mjeseca) pomagalo niti se bol smanjivala odlučio sam posjetiti lokalnog Fizioterapeuta da se posavjetujem, ustanovio je da se ne radi o bruhu te je nalaz s kukovima i L-S kralj. bio uredu. Dijagnoza je bila: Sy m. gracilli index. in obs. te mi je preporučio hladne obloge i mazanje gelovima te mirovanje od 3 tjedna.Usput napominjem da nisam imao podljeve krvi kao što sam čuo da se zna dogoditi na tom mjestu pri takvim ili sličnim ozljedama sportaša. Pošto mi se bol smanjila nakon mjesec dana ponovno sam počeo trenirati i nakon toga se bol konstantno vraćala sve dok nisam krajem 10. mjeseca prošle godine odlučio prestati trenirati i posjetiti drugog fizioterapeuta. Nakon pregleda doktorica mi je preporučila fizikalnu terapiju koju sam odradio ove godine u prvom mjesecu u trajanju od 3 tjedna (ultrazvuk, struja, magnet) uz svakodnevne vježbe za jačanje mišiča aduktora.Usput sam poceo i malo trčati i sve do neki dan je sve bilo u redu dok nisam odlučio zaigrati mali nogomet sa društvom i tu mi se bol vratila, nekako mi se čini jača nego ikad. Molio bih vas da me posavjetujete što da činim, koje vježbe da radim, dali da idem u teretanu ili nešto slično, jer mi se sve ovo nekako previše razvuklo, a bol ne jenjava.

O: Kronični preponski sindrom jedna je od teško lječivih ozljeda, naročito u sportaša. Kod ovakvog razvoja situacije, nije dovoljno samo jačati ozljeđeni mišić ili samo adduktore (primicače). U praksi, oporavak je znatno kompliciraniji od tog jednostavnog recepta. Valja prije svega procijeniti stanje na mišićima trbušno-leđnog zida, kukova, butina i potkoljenice, te vidjeti postoji li nesrazmjer u njihovoj snazi i fleksibilnosti, te ako postoji, valja ga ispraviti. Potom je nužno sprovesti adekvatne predpripreme.

Naime, samo povećana snaga mišića, a bez ubrzanja njihove reakcije neće spriječiti ponovnu pojavu boli. Isto tako, ubrzanje reakcije samo određenih mišića, a bez pripreme kompletne muskulature na zahtjeve sportske aktivnosti (u ovom slučaju rukometa) također neće bitnije smanjiti mogućnost ponovne pojave bolnosti. Kao pomoć u cijeljenju može se upotribiti terapija udarnim valom, ali i nakon nje valja slijediti opisani postupak i to pod kontrolom i vodstvom sportskog fizioterapeuta. Cijeli proces zna trajati i više tjedana, ponekad i mjeseci, no uspješan je u većini slučajeva. Samoliječenje, kao i parcijalne metode smanjivanja bolnosti u pravilu donose tek kratkotrajno olakšanje i to do prvog većeg fizičkog napora.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit