Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Vertigo

P: Imam vrtoglavice već 10 godina. Imam spondilozu vratnih pršljenova c5 i c7, artrozis uncovertebralis. Išla sam i na vježbe, ali svaki napor kod mene izaziva vrtoglavicu, pa me interesira da li je to zbog spondiloze ili je nešto drugo u pitanju. 42 su mi godine.

O: Cervikogeni vertigo, ili vrtoglavice uzrokovane stanjem na vratnoj kralježnici, koje čini smetnje protoku krvi kroz vratne arterije prema mozgu, nije rijetko oboljenje. Ponekad su one toliko intenzivne da je pacijent u nemogućnosti ustati se iz kreveta ili stolice, no mogu biti i blage u smislu zanošenja pri hodu ili osjećaja da je jedna noga od jednom „propala" iako je podloga po kojoj se hoda ravna. Simptomi mogu biti konstantni, ali se mogu javljati povremeno, naglo i bez upozorenja, što predstavlja opasnost, naročito pri vožnji automobila.

Fizioterapija ovih stanja zasniva se na dijagnostici, ali prije svega mišića koji okružuju vratnu kralježnicu. Njihova slabost, skraćenost ili napetost može pogodovati pojavljivanju ili pogoršanju vrtoglavica. Zatim je važno procijeniti i životne navike. Dugo sjedenje, naročito za računalom, također može poticati pojavu vrtoglavica. Osim svega toga i fizička neaktivnost dodatno usporava cirkulaciju krvi.

U samom početku dobro je pokušati fizioterapijskim metodama smanjiti napetost mišića vrata i ramenog obruča. Prije svega masažom i drugim metodima manualne medicine, ali i terapijom toplinom, te eventualno laserom. U isto vrijeme ili nešto kasnije započinje se sa redovitim vježbanjem sa ciljem povećanja snage i fleksibilnosti mišića koji okružuju vratnu kralježnicu. Nadalje, dobro je uključiti i tzv. aerobne vježbe sa ciljem podizanja ukupne fizičke kondicije i izdržljivost. Naime, iz iskustva sa liječenjem pacijenata koji pate od ovog neugodnog sindroma mogu reći da je redovita vožnja statičkog bicikla, duže intenzivno hodanje i slično vježbanje (pod nadzorom i kontrolom fizioterapeuta) može bitno i trajno smanjiti, pa i ukloniti vrtoglavice.

Važno je razumjeti da početak vrtoglavica nije i početak problema. Degenerativne promjene na vratnoj kralježnici koje uzrokuju ovo stanje započnu davno prije pojave prvih simptoma. To znači da jedan dio pacijenata osjeti olakšanje već pri prvim terapijama, dok je kod drugih potrebno dugotrajno i uporno vježbanje prije pojave prvih rezultata. Ponekad, vrtoglavice se jave, budu prisutne nekoliko dana ili tjedana, te prođu same po sebi ili uz liječenje te se dugo vremena ili nikada više ne pojave. U drugim slučajevima oporavak je spor, te zahtjeva mnogo truda od strane samog pacijenta, naročito u smjeru redovitog vježbanja, te promjene životnih navika.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit