Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Nogomet, prepona, artroza

P: Imam 27 godina. Aktivno sam se bavio nogometom do prije godinu dana kada s mi se javili problemi sa preponom i trbušnim zidom. Od tada su stale sve moje sportske aktivnosti, osim što sam bio na skijanju ove zime. Prošao sam fizikalnu terapiju,ali nije pomoglo. Kod pregleda dijagnosticirana bolnost oba ingvinalna otvora, te dinamičkim UZV trbušne stijenke dijagnosticirana je slabost lijeve strane, a desno samo naznačena slabost. Prije dva tjedna sam operirao bolnu preponu. Doktor mi je savjetovao mirovanje još 7 dana i onda da počnem sa vježbanjem, vožnjom sobnog bicikla i pravocrtnim trčanjem. Mene zanima intenzitet, opterećenje i dužina izvođenja gore navedenih vježbi. Da li mogu uključiti još koje vježbe u program rehabilitacije? Prije same operacije doktor je tražio da napravim RTG zdjelice i kuka: Na snimci zdjelice s kukovima prikaže se blaža obostrana koksartoza. Moje pitanje je slijedeće. Da li mi možete dati savjet za sanaciju koksartoze kuka, tijek rehabilitacije? Da je posljedica koksartoze kuka povezana sa bolnom preponom? Kako pristupiti rješavanju ovoga problema? Da li ću se moći još baviti nogometom, u nekoj daljnoj budućnosti?

O: Artroza kukova u nogometaša uobičajeno se prvo pokaže kao bolnost u jednoj ili obije prepone. Zbog kompleksnih procesa u samom kuku, kao i adaptacije mišića koji ga okružuju, te potom razvoja preopterećenja na stabilizatorima, ponajprije preponama, bolnost u tom predjelu jest posljedica i simptom. Tako da je vrlo vjerojatno da su procesi artroze prethodili, a moguće i direktno uzrokovali bolnu preponu u ovom slučaju.

Liječenje kronične bolne prepone samo po sebi nije jednostavno. Naime, nije dovoljno samo jačati mišiće primicače kuka, već i postaviti u dinamički balans kompletnu muskulaturu donjih ekstremiteta i donjeg dijela leđa. Taj pristup zahtjeva vrijeme i upornost samog pacijenta. Artroza kuka u tako ranoj životnoj dobi neobičan je nalaz. Pregled reumatologa zaista je dobra ideja u ovoj fazi. Što se pak tiče fizioterapije, nakon sanacije stanja na mišićima, valja procijeniti može li se preostali dio hrskavice u kukovima nositi sa fizičkim stresom nogometa. U početnim fazama koksartroze moguće je nastaviti sa nogometnim treninzima kod većine sportaša, uz redovite kontrole ortopeda.

Sam fizioterapijski proces, te povratak u sportsku aktivnost u ovakvim slučajevima trebao bi nadgledati i voditi sportski fizioterapeut. On će procijeniti trenutno stanje na mišićnom sustavu, te polako povećavati opterećenja, kako se tijelo prilagođava na njih, sve do stanja u kojem trčanje, sprint, te nagla promjena pravca kretanja, tako specifična za nogomet, neće predstavljati rizik za ponovnu ozljedu.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit