Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Problemi s kalcifikatom

P: Zanima me što sve mogu napraviti vezano za svoj problem, kalficikat tetive u lijevom ramenu. U protekle pola godine imala sam strašne dvije upale, tako da nisam mogla micati lijevu ruku (jedna je upravo sada). Zanim me kakve sve terapije postoje i kakva fizikalna trepija kako bi taj kacifikat nestao.Prije pola godine liječila sam se u Traumi u Draškovićevoj - Zagreb...tj dobila sam 1 blokadu u rame više nije trebalo jer je bol popustila i bila sam na 10 terapija ultrazvuk i laser. Međutim fizijatrica mi ništa posebno nije više rekla niti me uputila na neke vježbe. Obzirom da mi to stvara problem molim vas za pomoć.

O: Kalcificirajuće tendinopatije, te njihovo liječenje, detaljno su opisane na ovim stranicama. Ipak, ono o čemu se rijetko govori jest nepredvidivost pojave bolova i simptoma kod osoba sa kalcifikatima u ramenom zglobu. Nije rijetkost vidjeti pacijente sa relativno velikim kalcifikatima i sa vrlo malo smetnji ili bez njih, kao što nije rijetkost da kod izrazitih bolova, kalcifikat biva relativno mali. Osim toga, remisije, dakle periodi bez bolova mogu trajati i više mjeseci, pa čak i godina.

Uobičajena terapija za izrazito akutne slučajeve je tzv. „blokada", odnosno instilacija (injekcija) kortizonoida direktno u zglob. U subakutnoj fazi najčešće se preporuča fizioterapija sa naglaskom na laser, ultrazvuk, te vježbe. U kroničnih slučajeva, koji ne reagiraju na ove metode liječenja, preostaje terapija udarnim valom, kojom se potiče prirodni proces cijeljenja i reapsorpcije kalcifikata. U ono malo pacijenata kod kojih čak niti udarnim valovima nije moguće postići zadovoljavajuće poboljšanje, pristupa se kirurškoj intervenciji.

Važno je napomenuti da simptomi uzrokovani kalcificirajućim tendinopatijama ramena mogu biti isprepleteni sa simptomima vezanim uz vratnu kralježnicu, te mišiće koji je okružju. U tim je slučajevima nužno liječiti oba uzročnika bolova odgovarajućim terapijskim postupcima.

Vježbanje se uključuje onda kada su bolovi smanjeni ili potpuno uklonjeni. Cilj je sanirati eventualno uočene disbalanse u snazi mišića ramena i vrata, te trajno održavati njihovu snagu i fleksibilnost. Programi vježbanja obično se kreiraju individualno, te nije preporučivo vježbati po unificiranim programima, ili onima kreiranim za drugog pacijenta sa sličnim oboljenjem i simptomima.

Sve u svemu, trajna sanacija problema uzrokovanih kalcifikatima u ramenu zahtjeva vrijeme i strpljivost, kako pacijenta, tako i stručnog medicinskog tima.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit