Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Sport poslije frakture kralješka

P: Imala sam prometnu u 2. mj 2008. i zadobila frakturu 2. lumbalnog kralješka, koji je malo je pomaknut (milimetar) prema trbuhu. Nosila sam korzet, nije bilo operativnog zahvata, oporavila se, ali bol je uvijek nekako prisutna. Volim sport trčanje, aerobik, ali ništa više ne prakticiram osim plivanja. Zanima me da li se mogu vratiti trčanju, ili nekom aerobnom vježbanju tipa skakanje...ne znam koliko je to dobro...trčanje jako volim.

O: Frakture kralježaka mogu biti raznovrsne, te se terapija određuje individualno. U nekim slučajevima neizbježan je operativni zahvat, dok je u drugima, kao kod ove čitateljice, dovoljan i konzervativni postupak, koji se oslanja na imobilizaciju (nošenje „korzeta") u dovoljno dugom vremenskom periodu, a kako bi sam kralješak zacijelio. Kada se RTG snimkama potvrdi zaraštanje koštane pukotine, te relativno dobar odnos tog kralješka prema susjednima, liječenje je završeno.

Ipak, jedan dio pacijenata ima simptome i nakon cijeljenja kosti. Razlozi tome mogu biti također različiti. Od pritiska samog kralješka na okolna meka tkiva, pritiska mekih tkiva na živac, pa sve do najčešćeg uzroka, a to je mišićna slabost. Naime, tijekom imobilizacije događaju se dvije popratne pojave na samoj kralježnici i njenoj okolini. Prva je slabljenje snage mišića koji ju okružuju, a o vezi slabih posturalnih mišića i bolova u leđima mnogo je informacija dostupno na ovim stranicama. Druga je ograničenje kretnji u kralježnici poradi istog uzroka (imobilizacije), a zbog skraćenja ligamenata, mišića i tetiva. I o lošoj fleksibilnosti kao uzroku bolova u leđima također ćete pronaći informacije ovdje.

U ovakvim slučajevima savjetujem pacijentima da nakon procjene stanja na samoj kralježnici, počnu vježbati po individualnom programu sa ciljem sanacije uočenih nedostataka. Uobičajeno takav program zahtjeva nekoliko mjeseci upornog vježbanja.

Potom, a ako su simptomi uklonjeni, a uočeni nedostaci ispravljeni, pacijent se može polako vraćati i u sportsku aktivnost, uz preporučene povremene kontrole.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit