Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Omekšanje hrskavice

P: Nakon pregleda kod ortopeda u Lovranu rečeno mi je da mi je hrskavica na oba koljena omekšana, lijevo koljeno više i da trenutno još nije za operaciju, ali da bi mi pomogle injekcije Synocrom forte te fizikalna terapija. U Biogradu sam primila tri spomenute injekcije u lijevo koljeno te 10 dana odlazila na fizikalnu terapiju (struja i dizanje utega). Nedugo nakon završene terapije i zadnje injekcije bolovi u koljenu su mi se pojačali, koljeno koje mi je prije toga "škripilo" sada škripi još više, boli me pri svakodnevnim aktivnostima i uobičajenim pokretima, više nego bolno mi je penjanje po stepenicama, boli i preko noći dok mirujem, dok prije terapije nisam osjetila tako intenzivnu bol. Pošto mi se čini nemoguće i nelogično da mi je nakon terapije lošije molim vas vaše mišljenje i što mi je dalje činiti. Imam 42 g., 180 cm, 85 kg.

O: Omekšanje hrskavice , naročito na patelama, jedno je od najčešćih stanja poradi kojeg pacijenti traže pomoć u našoj ordinaciji. Liječenje bolnosti uzrokovanih ovim poremećajem nije uvijek jednostavno, a hijaluronska kiselina (Synocrom) može biti tek pomoć u tom liječenju. Uobičajeni pristup koji slijedimo u pacijenata sa opisanim problemima prije svega je procjena stanja na koljenima, mišićima cijelog donjeg ekstremiteta, te donjeg dijela leđa i trbuha. Potom slijedi fizioterapija sa naglaskom na ultrazvuk, laser, te metode manualne medicine, uz obavezno redovito vježbanje po individualnom programu, a po rezultatima procjene stanja.

Naime, dva su cilja koja valja postići kod hodropatija (bolova uzrokovanih stanjima na zglobnoj hrskavici). Prvi je snaženje mišića u okolini zgloba (ovom slučaju koljena) i to specifičnim i ciljanim vježbama snage. Druga je „kondicioniranje" same hrskavice i to tzv. aerobnim vježbanjem, a sa ciljem poboljšanja i ubrzanja njenog metabolizma, a time i poboljšanja funkcije, te u konačnici i smanjenja bolova. Takav pristup može zahtjevati i više tjedana, pa i mjeseci upornog vježbanja prije pojave poboljšanja, iako u većine pacijenata osjetno olakšanje stiže u prvim tjednima liječenja.

Ponekad se može dogoditi i pogoršanje pri pokušaju liječenja. Tada valja ponovo procijeniti stanje na koljenima i promijeniti terapijski smjer. To je u fizioterapiji moguće, a i poželjno, te u konačnici predstavlja individualizaciju samog liječenja.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit