Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Bolna peta u rukometaša

P: Imam sina od 13 godina koji trenira rukomet već 4 godine. U zadnjih godinu dana pojavljuje mu se bol u desnoj peti. Bol je tako jaka da počne šepati i ne može se osloniti na tu desnu nogu. Bili smo kod ortopeda. Desna peta je slikana i lijeva radi usporedbe i doktor nam je rekao da se na slici ne vidi ništa, preporučio je samo strogo mirovanje, čak ne hodanje po stepenicama. To smo i učinili, međutim, nakon mjesec dana krenuli smo opet na treninge, nije prošlo 15 dana opet bolovi u desnoj peti, kupila sam uloške u ljekarni samo za pete, promijenili smo sve vrste tenisica od stabilka, nike, itd. međutim ništa. Budemo tjedan dana na mirovanju, onda ide na trening, pa poslije dva dana treninga opet bol.

O: Sindrom bolne pete jedna je od češćih smetnji u sportaša u razvoju. Uzrok tih bolova može biti različit. Od upalnog procesa na hvatištu ahilove tetive, preko stanja vezanog za hrskavicu na kosti koja omogućuje rast, pa sve do drugih ligamentarnih ili tetivnih stanja, ali i međuodnosa malih zglobova stopala.

Uobičajeno je prva terapija mirovanje. Pri takvom postupku, većina bolova u peti, bez obzira na uzrok prođe sama od sebe. Za one kojima se to ne dogodi, valja cijeloj priči pristupiti nešto drugačije.

Ako se na RTG snimci ne vidi patoloških promjena, vjerojatno je problem sa mekim tkivima. Tada valja pregledati sportaša, naročito procijeniti jesu li tetive i mišići dovoljno fleksibilni. Skraćenje mišićno tetivnog sustava može izazvati preopterećenje, a potom i bol. Zatim je važno procijeniti snagu mišića donjih ekstremiteta, a potom i povjeriti tehniku trčanja, skoka i šuta. Ponekad bolnost nestane unutar nekoliko dana primjenom tek vježbi istezanja. U drugim slučajevima potrebno je nešto više vremena, te adekvatan i kompleksan program vježbi koji će sportaš slijediti sa ciljem sanacije uočenih nedostatka koji doprinose razvoju bolnosti. Potom, a u dogovoru s trenerom, prilagođavaju se opterećenja u trenažnom procesu, kako sa ciljem konačne sanacije problema, tako i sa ciljem prevencije njegove ponovne pojave.

Rijetko bolna peta u adolescenata zahtjeva fizioterapijsko liječenje, a i tada se u glavnom oslanjamo na metode manualne medicine, laser i terapiju pulsnim magnetim poljem.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit