Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Što poslije rupture ahilove tetive?

P: Prije dva tjedna na sportskom terenu igrajući nogomet u jednom momentu prilikom trčanja osjetio sam jak udarac u predjelu mišića iznad ahilove tetive i čulo se puknuće. Poslije toga odvezen sam hitno u bolnici gdje su me pregledali i utvrdili puknuće ahilove tetive. Sutradan sam operiran. Poslije operacije imao sam strašne bolove koji su prestali u toku noći. Strogo se pridržavam doktorovih uputa tako da prva dva dana uopće nisam ustajao iz kreveta, tek sam treći dan odšetao do kupatila ( naravo uz pomoć štaka ) i nazad. Trenutno se nalazim na kućnom liječenju uz svakodnevno previjanje ožiljka. Treutno imam gips iznad koljena i stopalo mi je nakošeno prema naprijed. Za nekoliko dana idem na pregled kada bi po mišljenju doktora trebao izvaditi konce i staviti novi gips ispod koljena ukoliko sve bude u redu. Nakon toga slijedi dva tjeda nošenja tog gipsa i dva tjedna „cipele" gdje bi poslije toga krenuo oporavak kod fizioterapeuta. Što slijedi tada?

O: Postoperativna rehabilitacija rupture ahilove tetive zavisi kako od tipa operativnog zahvata, tako i od individualne reakcije na kirurški zahvat i imobilizaciju. Osnovni zadatak svakako je povratak pune fleksibilnosti, sada već zadebljane i krute tetive.

To je spor proces, koji zahtjeva strpljenje i upornost, a zna potrajati i više mjeseci. Drugi je zadatak snaženje oslabljenih mišića potkoljenice, kao i povratak refleksnog odgovora tetive kroz proprioceptivne vježbe. Posebnu pažnju valja obratiti na gležanj, kao i male zglobove stopala, koji mogu biti uzrokom bolova poslije skidanja imobilizacije. Povratak sportaša u trening odvija se po posebnom protokolu, a vodstvo fizioterapeuta u tom procesu može ne samo ubrzati ukupni oporavak, već i smanjiti rizike za ponovnim ozljeđivanjem.

Osim vježbanja, naročito u prvim tjednima poslije skidanja imobilizacije, dobro je primjeniti terapiju laserom, ultrazvuk, pulsnu magnetoterapiju, te neke metode manualne medicine.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit