Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Steznik za koljeno

P: Na nogometu sam ozlijedio koljeno. Kada se noga ohladila počeli su bolovi,ujutro mi je koljeno bilo natečeno, pa sam otišao kod doktora i on mi je iz koljena vadio vodu pomješanu s krvi. To smo ponavljali tri dana, oteknuće je nestalo, mišići su se opustili, radio sam vježbe i vratio snagu u mišic. Nije mi znao točno reći šta mi je s koljenom, samo je nagađao. Probao sam opet igrati nogomet nakon tri mjeseca i opet je došlo do ozljede. Otišao sam kod drugog doktora, koji mi je rekao da su mi pukli križni ligamenti i dao mi je vježbe.Mene zanima di da ja nabavim steznik za moj problem s koljenom tako da se mogu bavit rekreativno sa sportom?

O: Pri rupturi prednjeg križnog ligamenta, koljeno postaje nestabilno, naročito kod naglih promjena pravca kretanja, tako specifičnih za nogomet. To znači da nakon prve distorzije i smirivanja simptoma koji ju prate, može doći do nove ozljede pri povratku u sportsku aktivnost. Zato je cilj sprovesti adekvatno liječenje ozljeđenog zgloba. U ovom slučaju naglasak u liječenju jest na snaženju mišića koljena, kao i ubrzanju njihove reakcije kroz specifičan program treninga. Takav pristup mora trajati određeno vrijeme kako bi proizveo željene rezultate, a ono je rijetko kraće od tri mjeseca.

Čak i nakon dobro sprovedene rehabilitacije, može zaostati određena nestabilnost koljena. Tada preostaje ili nošenje zaštitnog steznika (ortoze) pri sportskim aktivnostima, ili operativni zahvat „plastike" prednjeg ukriženog ligamenta. Kako taj operativni zahvat podrazumjeva dug postoperativni oporavak (šest mjeseci), rekreativni sportaši nerijetko ga izbjegavaju.

Ortoza ne može osigurati potpunu zaštitu, ali može smanjiti rizik od ozljeđivanja. No, njeno nošenje ne umanjuje potrebu za redovitim vježbanjem i održavanjem snage mišića ozlijeđene noge. Povećana mišićna snaga i izdržljivost u kombinaciji sa adekvatnim „steznikom" može omogućiti nesmetano rekreativno bavljenje nogometom.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit