Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Trčanje i bolovi u koljenu

P: Bavim se rekreativno trčanjem. Ove godine od 5. mjeseca sam se intenzivnije počeo baviti istim, te sam do kraja ove trkačke sezone nanizao 10-ak utrka, od toga 2 polumaratona, 2 utrke od 17km i ostatak od 10 km. Pazio sam na rekuperaciju nakon utrka. Sada u smiraj sezone sam osjetno smanjio intenzitet treninga, ali mi se događa da polako osjećam desno koljeno. Simptomi su da uvijek nakon sličnog broja km. na treningu osjećam ne pretjerano jake bolove (ali konstantne) u desnom koljenu. Nemam problema prilikom istezanja prije i poslije trcanja. Bol je relativno tupa, ali je tu i ne mogu je ograničiti na specifičnu regiju koljena. Zbog toga je pitanje, da li trebam potražiti profesionalnu pomoć ili ne. Napomenuo bih da ga osjećam prilikom SILAŽENJA niz stepenice, a na USPONU ništa. Tijekom hodanja i čučanja nemam problema.

O: Simptome koje opisujete najvjerojatnije su vezani za stanje u tzv. patelofemoralnom zglobu, odnosno prednjem dijelu koljena, ili popularnije pateli. Nije rijetkost da u u trkača, bilo profesionalnih ili rekreativnih i male nepravilnosti na hrskavici same patele dovedu do nastanka bolova, naročito pri trčanju nizbrdo ili hodanju niz stepenice.

Iako bez adekvatnog pregleda to nije moguće sa sigurnošću utvrditi, s obzirom da niste naveli pad ili drugu prethodnu traumu, pretpostavljam da nema ligamentarng oštećenja. Ako je tomu tako i ako je manje oštećenje hrskavice ono što vam stvara probleme, tada riješenje može biti jednostavno snaženje mišića opružača koljena, popularnog kvadricepsa, uz dodatne vježbe istezanja. U koliko nakon nekoliko tjedana ne dođe do poboljšanja, potrebno je potražiti pomoć stručnog sportskog fizioterapeuta.

Uz spomenuto, dobro je provjeriti tenisice koje koristite za trčanje, te ih promjeniti, kao i napraviti odgovarajuće sportske ortopedske uloške, ako stanje na stopalima to zahtjeva. Isto tako treba se sjetiti da je odmor dio treninga, stoga su savjeti trenera ili iskusnih trkača uvijek dobrodošli.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit