Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Diskus hernija i sport

P: Imam 33 godine, sportaš sam od kad znam za sebe. Krajem 9 mj, ove godine doživio sam oštru bol na treningu od koje sam se "pokočio" par dana. Odlaskom neurologu dijagnosticirano je uklještenje . Nakon nekog vremen ponovilo se isto s tim da nisam mogao par dana ustati iz kreveta . MR kralježnice: Na nivou L4/L5 ekstuzija i.v. diska koja se pruža dorzomedijalno, te prema dorzolateralno desno i prema kaudalno . Na nivou L5/S1 minimalna henija i.v.diska koja se pruža dorzomedijalno dorzolateralno obostrano .Suženje spinalnog kanala u donjem dijelu , a značajno na L4/L5.Napominjem da normalno hodam i funkcioniram , ne pijem nikakove lijekove protiv bolova koje imam samo pri nekim odredenim pokretima , uglavnom ujutro. Koliko je ovo ozbiljno za nastavak bavljenje sportom?

O: Pitanja poput ovoga, česta su u ordinaciji sportskog fizioterapeuta. No, odgovor na njih nije uvijek isti. Naime, koliko tijelo može kompenzirati degenerativne promjene na lumbalnoj kralježnici, a naročito pritisak koji hernija diska uzrokuje na korijen živca, zavisi od cijelog niza individualnih faktora. Tako nije rijetkost vidjeti sportaše sa relativno malom hernijom koja stvara velike probleme, kao niti one sa velikim hernijama i relativno malo simptoma. Zbog svega toga, u novije vrijeme i neurokirurgija ne žuri sa operativnim zahvatima.

U sportaša, prije svega valja procijeniti stanje lokomotornog sustava, te pokušati kroz adekvatan program vježbi sanirati uočene nedostatke. Dalje, valja procijeniti ukupno opterećenje u treningu, te ga modificirati u skladu sa trenutnim mogućnostima kralježnice, kao i tijela u cjelini. Iznimno je važno dozvoliti dovoljno odmora između fizičkih napora, te redovito provoditi metode prevencije ozljeda. Sve u svemu, hernija diska ne mora značiti odustajanje od sporta, naprotiv. Upravo odgovarajuća sportska aktivnost može biti u službi liječenja simptoma koje uzrokuje hernija diska.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit