Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Skolioza u sportaša

P: Radi se o djevojčici koja ima 15 godina. Prije par dana diagnosticirana joj je skolioza, koju sam slučajno otkrila kada sam je potapšala po leđima. Pregled je utvrdio krivine torkalno 21% i lumbalno 25%. Preporuča se ortoza a u međuvremenu fiz. terapije. Djevojčica se bavila sportom, od 5 godine trenirala je ritmiku, 7 godina takewondo, sada ide na trening plesa, pauzirala je s treningom od ljeta do sad jer je imala problema sa kožom(pubertet) i u međuvremenu-pauzi od 6 mj.dobije skoliozu, pa nam nije jasno-zašto? Dosta je narasla 174 cm i inače po genetskom nasljeđu nitko nije bolestan dapače svi su sportaši u obitelji. Bojim se kao mama za nju jer se bavi i manekenstvom i kad vidi ortozu neće je htjeti nositi. Recite mi molim Vas da li bi vježbe pomogle? Da li bi mogla skidati ortozu da odradi tjelesni i ples? Da li bi bilo dobro otići kiropraktičaru?

O: Juvenilne skolioze zovemo još i idiopatskima- do danas ne znamo točno što ih uzrokuje. Dakle je li na djelu genetsko nasljeđe (što je i najvjerojatnije) ili nešto drugo, teško je reći.

Važno je da vašu djevojčicu vodi ortoped specijaliziran za skolioze. Isto je tako važno da uz nju savjetima bude kolega fizioterapeut koji je isto tako iskusan u tretmanima za to oboljenje. S njima dvojicom (ili dvojema) valja dogovarati daljnje postupke za vašu kćer. Kako se same skolioze razlikuju, tako se razlikuje i prognoza njihove progresije, te tretmani koji su u konkretnom slučaju poželjni ili dobrodošli. Naime, pred vama je nekoliko godina (do završetka rasta), brige o toj skoliozi kroz adekvatne vježbe, preporučenu sportsku aktivnost, te ako je takva potreba i nošenje korektivnog aparata.

Koja sportska aktivnost i u kojem obimu je poželjna, valja procijeniti u svakom slučaju zasebno, ali generalno, bavljenje sportom je poželjno. Kiropraktika (manipulativna terapija) može biti od koristi ako su prisutni bolovi, ali neće puno učiniti na ispravljanju same krivine.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit