Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Parcijalna ruptura supraspinatusa

P: Ja imam 52 godine, bavim se sportom cijeli život, uglavnom kuglanje i tenis, dok je kod potonjeg najviše izražena bol u ramenu. Nalaz magnetske rezonance:Izraziti hiperintenzitet signala u području tetive supraspinatusa pri njenom hvatištu za humerus uz zadebljanje i mrljaste konture rubova što odgovara znaku istegnuća - parcijalnoj leziji iste uz upalu komponenti. Subhondralno u području humerusa, odnosno hvatište tetive supraspinatusa, zona hiperintenziteta u T2, odnosno hipointezinteta u T1 i odgovora zoni trofičnih-pseudocističnih promjena veličine 1x0.5 cm. Ostali nalazi za dob primjereni. Što mi je činiti?

O: Oštećenje tetive mišića supraspinatusa, po nalazu magnetske rezonance, relativno je malo i dugoročno ne bi smjelo stvarati veće probleme. Upalni proces, naprotiv, uzrok je bolova koji se pojavljuju prilikom igranja tenisa.

U ovakvih stanja važno je kraće vrijeme izbjegavati pokrete koji uzrokuju bolnost ( u konkretnom slučaju servis), te u istom periodu sprovesti adekvatnu fizioterapiju sa naglaskom na terapiju laserom, ultrazvukom, te duboku frikcijsku masažu. Osim toga, valja procijeniti stanje na mišićima ramena, vrata i međulopatične regije, te ispraviti uočene nedostatke (najčešće je to skraćenost, odnosno nefleksibilnost mišića vrata i slabost međulopatičnih mišića). Na kraju, potrebno je vidjeti slijedi li se dobar program zagrijavanja prije, te istezanja poslije tenisa. Na ovaj način impingement sindrom ramena (na koji ukazuje nalaz ove magnetske rezonance) ima dobru šansu biti saniran dugoročno i to tako da ne ometa daljnje bavljenje tenisom.

Iako ovakav program izgleda komplicirano, u praksi on se sastoji od višednevne fizioterapije, te individualnog programa vježbi kojeg valja redovito izvoditi. Ukupno trajanje liječenja uobičajeno je nekoliko tjedana. Po njegovu završetku važno je i dalje sprovoditi prevenciju ozljeđivanja kroz sam trening.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit