Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Škljocanje koljena

P: Bavim se plesom. Nakon jednog treninga sutradan sam osjetio bol u lijevom koljenu. Posjetio sam ortopeda, koji mi je nakon pregleda prepisao fizikalnu terapiju. Općenito, kod potpunog čučnja koljeno mi „škljoca". Ne znam da li je to zabrinjavajuće.

O: Škljocanje u koljenu, naročito kod čučnja (zovemo ih i krepitacije), nisu rijetkost. Iako je najčešći njihov uzrok oštećenje hrskavice na pateli (maloj kosti sa prednje strane koljena, koju kolokvijalno nazivamo i čašicom) i druge strukture koljena mogu izazivati slične simptome, poput tetiva i meniskusa.

Najvažnije je pitanje uzrokuju li vam krepitacije bolnost. Ako ne, tada za brigu nema razloga, postoji li bolnost, naročito u plesača, adekvatna terapija vjerojatno će biti nužnost.

Dobra iskustva imamo sa primjenom metoda manualne medicine kod bolnih krepitacija koljena uzrokovanih patelom. Prilikom tih zahvata dolazi do opuštanja eventualnih napetosti u vezivnom okruženju same patele, smanjujući na taj način stres na njenu hrskavicu pri pokretanju. Od ostalih fizioterapijskih metoda, dobrima su se pokazali laser, ultrazvuk, te elektroterapija. Kod tetivnih uzroka važno je locirati oštećenu ili opaljenu tetivu, te je ciljano liječiti za to odgovarajućim postupcima. U koliko je pak oštećen meniskus, tada sama fizioterapija ima tek ograničeno djelovanje, te u suradnji s ortopedom treba razmotriti i druge postupke liječenja.

Osim svega opisanog, obavezan dio terapijskog postupka predstavljaju i odgovarajuće vježbe jačanja i istezanja. U nekih sportaša nužna je i modifikacija trenažnog procesa sa ciljem smanjenja stresa na oštećene strukture koljena.

Nošenje elastičnih ili neelastičnih steznika za vrijeme treninga ne preporučam, iako je to izuzetno popularno posljednjih godina. Moguće je u nekih slučajeva umanjiti simptomatologiju tim postupkom, ali je dugotrajna šteta mnogo veća od kratkotrajne koristi.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit