Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Udarni val za lakat

P: Prošle godine počeo sam osječati bol u desnom laktu kod igranja tenisa. Ta bol je vremenom postajala sve jača i jača dok nisam shvatio da sam dobio teniski i golferski lakat. Pošto mi je prijatelj fizioterapeut, te imam dosta prijatelja vrhunskih sportaša reprezentativaca koji su se s istim problemom već suočili saslušao sam neke njihove savjete te više puta dnevno hladio lakat ledom, lagano masirao voltaren gelom... kada se malo smirilo počeo sam istezati misiće podlaktice, te sam cijeli taj period od nekih četri mjeseca praktički mirovao i bio bez ikakvih sportskih aktivnosti. Bolovi su nestali i ja sam opet počeo pomalo igrati tenis da bi mi se evo sve opet vratilo. Kako najbrže zalječiti ovo "uporno čudo" na laktu?

O: Sindromi prenaprezanja, poput tzv. „golf" i „tenis" lakta rijetko su jednostavni za liječenje. Naime, radi se o zbroju malih oštećenja, tzv. mikrotrauma na tetivi, koje tek nakon određenog vremena uzrokuju degeneraciju same tetive. Terapija udarnim valom je tehnika kojom fokusiranim zvučnim impulsima pokrećemo prirodni proces cijeljenja. Prednost ove metode je mali broj potrebnih terapijskih procedura (ukupno tri). Mana je u tome što jedan dio pacijenata nakon nje iskusi kratkotrajno pogoršanje prije konačnog poboljšanja.

Kada su sile u okolini lakta pri igranju tenisa veće od sposobnosti tkiva da ih amortizira, te brzine oporavka u njima, dolazi do prenaprezanja. Moguće je da je sam reket neadekvatan, ili vam ne odgovara. Nije rijetkost da određena slabost mišića ramenog obruča doprinosi većem stresu lakta na način da mišići lakta kompenziraju slabost ramena, što ne mogu činiti u nedogled. Kod nekih je pasioniranih igrača tenisa riječ naprosto u pretjerivanju sa samim tenisom, pa nije rijetkost da dnevno provedu na terenu i više sati. Poseban problem zna predstavljati i nedostatak zagrijavanja i razgibavanja prije tenisa, kao i istezanja poslije njega. Savjetujte se s fizioterapeutom i teniskim trenerom o ovim detaljima.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit