Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Višak kože

P: 23 su mi godine i preko 3-4 godine sam sportom i izmjenom prehrane smršavjela 33 kilograma. Ostalo mi je višak kože što sam namjeravala ukloniti plastičnom operacijom. Međutim, plastičar mi je preporučio da probam prvo sa nekim alternativnim metodama. Zanima me, pomaže li limfna drenaža u zatezanju kože? Te, koliko je tretmana preporučljivo?

O: Limfna drenaža neće pomoći u vašem slučaju. Naime, „višak" kože, kako ga vi nazivate, rezultat je brzog i obimnog mršavljenja, prebrzog da bi tijelo moglo apsorbirati veći dio kože i potkožnog tkiva koje sada nema ulogu kao i prije. Nevoljkost plastičnog kirurga za operativni zahvat kod vas vjerojatno je rezultat dviju činjenica.

Prva je da kirurška intervencija uklanjanja „viška" kože, naročito na trbuhu ostavlja ožljke, dok je drugi vaša mladost i mogućnost da se dio kože dodatno resorbira u slijedećih nekoliko godina, te se odgovarajućim trenažnim procesom dodatno promjeni forma tijela, te smanji vizualni nedostatak kojeg percipirate. U tom smislu, a kroz metode fizioterapije i treninga moguće je učiniti nekoliko stvari:

  • Mršavljenje valja zaustaviti. To znači održavati postotak masne mase na sadašnjoj razini odgovarajućim režimom prehrane.
  • Povećati mišićnu masu, naročito ramena, prsa, trbušno leđnog zida i stražnjice, sa ciljem stvaranja volumena koji će ispuniti prostor unutar kožnog pokrova.
  • Pomoćnim postupcima, poput vibracijskog treninga, eventualno masaža, te kontaktne radioterapije (TECAR- tehnologije), ili vakuum terapije, poboljšati cirkulaciju krvi unutar kože, te bolju kolagenizaciju tkiva, a time i dojam njene čvrstoće i napetosti.

Put koji je pred vama nije kratak, niti lagan. Preporučam vam da potražite pomoć i vodstvo iskusnog fizioterapeuta, te sposobnog kozmetičara, vještog u primjeni navedenih metoda. Obavezno se konzultirajte sa liječnikom i povremeno provjerite krvnu sliku, te pratite razinu umora. Savjeti nutricioniste također će biti od velike pomoći.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit