Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Pokosnica?

P: Imam problema sa upaljenom pokosnicom sa prednje gornje strane 3-4 cm ispod koljena. Zaradio sam je kad sam igrao nogomet na asvaltnom terenu, ne siječam se nikakvog udarca u tom području, samo kad sam došao kući i ohladilo se sve nisam više mogao normalno hodat ili savinut nogu u koljenu. To je bilo sredinom 6. mjeseca, a aktivno se bavim malim nogometom. Krenule su pripreme a ja još osjećam da me tu boli, a prošla su 3 mjeseca...vidi se kvrga i na dodir je toplo... To je lijeva noga, na kojoj sam prije godinu dana operirao meniskus. Napravio sam RTG snimku na kojoj se ništa ne vidi, odnosno sve je normalno.Pijem Cipromed tablete i hladim konstantno, ali nakon svakog manjeg napora odmah se vrati, a ne mogu klubu sad reć da san ozljeđen.

O: Po opisu simptoma kod vas je vjerojatno riječ o varijanti tzv. skakačkog koljena. Konkretno, radi se o upalnom procesu na hvatištu tetive mišića kvadricepsa za svoje hvatište na goljeničnoj kosti, uz prateću upalu i na pripadajućoj sluznoj vreći (burzi). Specifičnost tog sindroma jest što zna biti vrlo uporan i otporan na liječenje.

Prvenstveno valja pregledati cijelo koljeno, te potom započeti adekvatnu fizioterapiju zasnovanu na laseru, pulsnoj magnetoterapiji, eventualno elektroterapiji, te kombinaciji plitke i duboke frikcijske masaže. Paralelno važno je redovito vježbati po specifičnom programu zasnovanom na vožnji statičke bicikle bez opterećenja, istezanju, vježbama snage u bezbolnom obimu kretnje, te propriocepciji. U periodu terapije trening nogometa nije uputan.

U koliko niti nakon 4 tjedna opisanog terapijskog postupka ne dođe do poboljšanja, moguće je pristupiti i liječenju terapijom udarnim valom.

Važno je razumjeti da je cijeljenje tetiva vrlo sporo, te je strpljenje u ovom slučaju najvažniji dio liječenja. Također je po sanaciji simpotma nužno vrlo postupno vraćanje u puni trenažni proces, jer su remisije česte. Nošenje poveski i steznika tijekom treninga ne preporučam, jer generalno samo odgađaju nužno liječenje.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit