Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Kinesiotape za rame

P: Imam 19 godina i bavim se rukometom. U posljednjih nekoliko mjeseci imam bolove u ramenu kada treniram ili igram. Može li mi kinesiotape pomoći?

O: Teorija iza lijepljenja kinesiotape-a na bolno mjesto govori o poboljšanju optoka limfe poradi nabora na koži uzrokovanih elasticitetom traka. Bolji optok limfe zatim pozitivno utječe na metabolizam mišića koji se nalaze ispod kože i potkožnog masnog tkiva. Je li ta teorija točna, zaista ne znam. No, mislim da to nije dovoljno objašnjenje za tako široku popularnost ove metode, a bolja cirkulacija limfe ne može samostalno pokrenuti procese cijeljenja.

Kada se udarite laktom u rub od stola što prvo učinite? Drugom rukom se počnete trljati po bolnom mjestu. Trljanje stimulira mehanoreceptore u koži, dakle osjetilna tjelešca koja su zadužena da mozgu prenesu informaciju mehaničkim podražajima tipa pritiska, trenja i sl. Tako nastaje „šum" u percepciji boli u mozgu upravo onako kako smetnje u slušalici vašeg telefona ometaju jasnoću glasa koji iz slušalice dolazi. Što je šum jači, manje je razumljiv glas sugovornika. Slično, šum koji uzrokuje stimulacija mehanoreceptora smanjuje doživljaj boli. Upravo to se događa kod kineziotejpinga. S obzirom da elastične trake uzrokuju nabore na koži koji se šire i skupljaju pri pokretanju, tako je i stimulacija mehanoreceptora ovisna o pokretima.

Moguće je postaviti elastične trake na način da najviše stimuliraju mehanoreceptore upravo unutar kretnje koja uzrokuje bol, smanjujući ukupnu bolnost pri pokretanju, odnosno pri sportskoj akivnosti.

Ako se na kontrolnoj ploči vašeg automobila upali lampica koja signalizira nedostatak ulja u motoru, vjerojatno ćete primiti na znanje informaciju i nastojati što je prije moguće posjetiti mehaničara. Isto je tako i s bolovima. Potrebno je dijagnosticirati njihov uzrok, te ga adekvatno liječiti, a prikrivanje bolova, pa makar i kinesiotape-om, činiti iznimno i što je kraće moguće.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit