Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Sedam zabluda o mršavljenju

Kada se netko konačno i odluči promjeniti svoj dnevni bioritam, te izgubiti veći ili manji broj viška kilograma, susreće se sa mnogo uvriježenih i potpuno krivih, a opće prohvaćenih zabluda. Naročito se to odnosi na vježbanje. Slijedi pregled sedam najčešćih po američkom izboru, a uz malu prilagodbu našim uvjetima:

1. Trbušnjaci će ukloniti masne naslage sa trbuha!

Vježbe za trbušne mišiće (popularni trbušnjaci) ojačati će ih, ali neće ukloniti masne naslage. Valja u isto vrijeme, uz trbušnjake, raditi i aerobne vježbe poput trčanja i vožnje bicikla, a kako bi povećali potrošnju kalorija. I inače, masnoće se ne troše samo sa onog mjesta na tijelu kojeg trenutno vježbate, već sa cijele površine masnih naslaga podjednako.

2. Što više vježbanja to bolje!

Većina ljudi misli da će tim prije doći do rezultata što više i intenzivnije vježba. To može predstavljati zamku, jer se većina pozitivnih promjena na tijelu događa upravo tijekom odmora. Osim toga, preintenzivnim vježbanjem mogu se ozlijediti mišići, tetive ili hrskavični dijelovi zgloba, a kod predugog vježbanja tijelo može početi trošiti kalorije od kojih su izgrađeni mišići, umjesto da troši salo. Umjerena, ali redovita fizička aktivnost, uz realan i dugoročan plan, svakako je najbolje rješenje.

3. Što više znoja, to bolje vježbanje!

Znojenje je prije svega rezultat nastojanja tijela da oslobodi višak topline koje nastaje vježbanjem. Ako je okolina u kojoj vježbate hladna, znojenje će biti manje, no ako je toplo pri istom intenzitetu vježbanja, biti će i više znoja. Zaista, količina znoja i izgubljenih kalorija nisu u direktnoj vezi.

4. Ako ne koristite svoje mišiće, pretvoriti će se u salo!

Posve pogrešno. Mišići se naprosto ne mogu pretvoriti u salo. Kada prestanete s vježbanjem, mišići će naravno atrofirati, što će reći da će izgubiti na volumenu. No, nastavite li jesti kao i tijekom svog aktivnog razdoblja, ili više, svakako ćete nabaciti koju kilu sala.

5. Vježbe niskog intenziteta najbolje su za gubitak viška kilograma!

Iako je činjenica da vježbe niskog intenziteta sagorijevaju više masti od onih visokog intenziteta, u stvarnosti nije toliko bitno trošite li u svom vježbanju više ugljikohidrata ili masti. Mnogo je važnije da ukupan broj potrošenih kalorija tijekom dana i vježbanja bude manji od onog unesenog hranom.

6. Vježbanje na prazan želudac najbolje je za sagorijvanje masti!

U samoj osnovi ova je tvdnja točna, ali ona nosi i svoje opasnosti. Jer vježbanje prije prvog obroka može uzrokovati pad šećera u krvi, opću slabost, pad krvnog tlaka, pa i nesvjesticu. Lagani obrok sat do dva prije vježbanja spriječiti će većinu ovih simptoma, a neće onemogućiti atak na masne naslage.

7. Nošenje „šuškavaca" pospješuje gubljenje kilograma!

Ideja je ponovo pospiješiti znojenje i tako povećati trošenje masti. No, povećano znojenje je samo to- više znoja. Osim što se manjak tekućine u organizmu nadoknadi već sa dvije do tri čaše vode nakon vježbanja, tu je još i opasnost od dehidracije, doduše ne one opasne po život, već one koja će vam umanjiti sposobnost vježbanja. Naime, kod gubitka određenog postotka tekućine iz organizma, naglo padaju svi aspekti fizičke sposobnosti, te se javlja preuranjeni umor. I taman kada bi ste trebali početi trošiti višak masti, vi ste pretjeranim znojenjem i slabom rehidracijom doveli svoje tijelo u poziciju nesposobnu za nastavak vježbanja.

Promjena navika glavni je cilj plana za gubitak viška kilograma. O tome kako, koliko i što jedemo, te kako i koliko smo fizički aktivni ovisi i estetski, kao i zdravstveni aspekat ukupne tjelesne mase. Prečice postoje, ali je za njih najbolje upitati stručnjaka.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit