Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

R.I.C.E.

Lijepi dani donose više kretanja na otvorenom, više šetnji, sportskih i ostalih rekreativnih aktivnosti. No, sve to nosi i rizik od ozljeda, posebice uganuća, istegnuća i udaraca. Kako smo često skloni zanemariti takve ozljede, ili ih u kućnoj režiji liječiti kojekakvim narodnim postupcima, tako umjesto nekoliko dana, one znaju stvarati probleme i nekoliko tjedana ili mjeseci, a ponekad se i zakompliciraju tako da traže liječničku pomoć.

Kod oštećenja mekih tkiva kao što su mišići, ligamenti ili ovojnice zglobova, dolazi do stvaranja otoka i upalnog procesa u okolini ozljede. Tako je to područje toplije od ostatka tijela, nekada crveno, a ako je pukla neka od krvnih žila i osjetno tvrđe od okolnog tkiva. U prvih pola sata nakon same ozljede vrlo je važno učiniti nekoliko stvari, e ne bi li se s  jedne strane smanjila šteta učinjena mekom tkivu, te s druge strane skratio oporavak. U tu svrhu, Amerikanci su smislili kraticu RICE (na Engleskom- riža), ne bi li pojednostavili i objasnili postupak kod ovakvih ozljeda. Ta kratica znači: Rest (odmor), Ice (led), Compression (kompresija, ili pritisak), Elevation (elevacija, ili podizanje ozlijeđenog ekstremiteta u povišen položaj u odnosu na trup).

Odmor - Jako je važno odmah nakon ozljede prestati sa fizičkom aktivnošću. Nije bitno radi li se tu o šetnji ili malom nogometu. Cilj je ne ozlijediti već ozlijeđeni dio tijela još više. Nemojte biti poput vašeg fizioterapeuta koji vas savjetuje na ovim stranicama, a sam ne sluša to što priča, pa je za prošlo Silvestrovo osvanuo na malom nogometu. Nije mu bilo dovoljno što je u jednom trenutku ozlijedio ligamente na koljenu, već je nakon nekoliko minuta oštetio i hrskavicu na istom zglobu, pa tako oporavak umjesto nekoliko tjedana, traje još i danas.

Led - služi kako bi smanjio bolove i upalu, te ograničio stvaranje otoka i to tako što uzrokuje stezanje krvnih žila. No, led valja staviti odmah po ozljedi i to ne duže od 10-15 minuta. U tu su svrhu najbolje kockice iz ledomata, a u nedostatku istih poslužiti će i hladna voda. Nemojte stavljati smrznuto povrće, meso ili štogod drugo iz zamrzivača. Osim što ćete uzrokovati promrzline, još ćete i pojačati upalni proces.

Kompresija - Stvaranje otoka na ozlijeđenom mjestu završava se onda kada je pritisak krvi u otoku dovoljno velik da zaustavi krvarenje iz oštećene krvne žile. Taj pritisak možemo umjetno povećati omatajući ozlijeđeno mjesto elastičnim zavojem, te tako smanjiti konačni otok, a kasnije ubrzati oporavak.

Elevacija - Nakon svega što smo napravili, dobro je ozlijeđeni ekstremitet staviti barem na nekoliko sati u povišeni položaj. To će omogućiti tijelu da započne i ubrza evakuaciju otoka.

Sve ovo nije nadomjestak za liječnički pregled, ali može bitno smanjiti štetu od ozljede. Sve ostale popularne postupke, poput mazanja kremama koje griju ili hlade, obloga od kupusa, octa ili bjelanjaka ostavite za vrijeme nakon što ste primijenili RICE. Isto tako, kod većih otoka, praćenih izrazitim bolovima nemojte oklijevati i zatražite liječničku pomoć. Nekada kost pukne i kod naizgled malih udaraca.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit