Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Bandaža

Svaka, ali baš svaka metoda liječenja ili pomoćno sredstvo ima svoje mjesto i razloge primjene, ali i ograničenja koja je nemoguće prevazići. To biva posve jasno ako ustvrdimo da antibiotikom nećemo liječiti migrenu ili toplim oblozima uganuća. No u mnogim drugim situacijama, ta granica mogućnosti određene terapijaske procedure nije tako jasna i općepoznata.

Bandaža ili taping, kako ga u struci još nazivamo, tehnika je u kojoj apliciramo ljepljivu traku (neelastičnu ili elastičnu) na jedan dio tijela. Sama ljepljiva traka (tape, ili flaster) nema ljekovitog djelovanja (iako danas na tržištu postoje i trake premazane određenim aktivnim sastojcima). Ono što primjenjujemo jest elasticitet ili neelastičnost same trake kao pomoć u cijeljenju ili pak u smanjenju bolova. Dva će primjera to najbolje prikazati.

Najčešće se u fizioterapiji laćamo neelastičnih flastera za bandažu pri uganuću skočnog zgloba. Unutar te ozljede osim otoka i upalnog procesa prisutno je u većoj ili manjoj mjeri i istegnuće ligamenata. Ako postavimo zglob u potpuno mirovanje (longetom ili ortozom), usporiti ćemo cijeljenje u cijelosti, a ako pak dozvolimo punu pokretljivost, riskiramo nova ligamentarna oštećenje. Tako eto pristupamo solomonskom rješenju bandažom u kojoj ljepljivim trakama formiramo nešto slično čarapi koja ograničeva neželjene, a dozvoljava poželjne kretnje. Na isti način u sportskom dijelu fizioterapije omogućavamo sportašima raniji povratak u sportsku aktivnost, a bez rizika za  ponovljenu ozljedu. Dakle prva je mogućnost bandaže- ograničenje pokreta.

Vršenje pritiska druga je mogućnost. Ona može pomoći u smanjivanju bolova dvojako, a naročito se primjenjuje kod sindroma prenaprezanja. U principu, sindromi prenaprezanja nastaju kao upala u tijeku tetive ili na njenom pripoju na kost, a kao rezultat pretjerane fizičke aktivnosti. Kod tzv. teniskog lakta, flasterima vršimo pritisak na sam mišić kako bi smanjili maksimalnu snagu njegove kontrakcije, te u isto vijeme i sile povlačenja kroz tetivu ili na njenom hvatištu. Kod tzv. skakačkog koljena, flasterima činimo pritisak na samo tetivu, kako bi promijenili smjer sila kroz nju i tako opteretili ona tetivna vlakna koja nisu upaljena, te ponovno kao posljedicu imali smanjenu bolnost kod pokretanja. U nekim slučajevima hondropatije (oštećenja hrskavice) patele, moguće je djelomično promijeniti smjer njenog kretanja flasterima i tako smanjiti bolnost koljena u pokretu. Dakle druga je mogućnost bandaže primjena pritiska u svrhu smanjivanja maksimalne mišićne snage ili promjene sila kroz tetivu ili sam zglob.

Valja napomenuti da u pravilu bandaža nije trajno, već privremeno rješenje. Iako se (ponajviše u košarci) ona primjenjuje i kao metoda kontinuirane prevencije uganuća skočnih zglobova, trajna primjena bandaža može kratkoročno uzrokovati oštećenja kože, žuljeve, ali i upalne reakcije mekih tkiva poradi trajnog pritiska. Dugoročne popratne pojave učestale ili trajne primjene bandaže nisu do kraja istražene, ali se pretpostavlja da su u nekim slučajevima moguć novi patološki proces na tetivama, mišićima, ali i zglobovima. Ispravno je reći da je bandaža poput štake. Koristimo je dok ne uspijemo sanirati primarni upalni proces i osposobiti ozljeđeni dio tijela za njegovu punu funkciju.

Danas se, nažalost, i ova metoda fizioterapije upotrebljava i tamo gdje nema realne šanse učiniti ništa dobro. Zaista valja cijeniti svaki pokušaj da se uvedu nove metode liječenja ili pronađu nova polja primjene za one već poznate. Ipak valja ponovo naglasiti da je skepsa i kritičnost prema novim i neprovjerenim metodama liječenja nužna, kao i logično postavljena teorija na kojoj jedna metoda može pomoći, e ne bi li se uopće u ozbiljnoj struci poput ove novi postupak prihvatio kao valjan izazov za daljnje proučavanje i primjenu.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit