Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Ultrazvuk

Običava se reći da je ultrazvuk u stvari nečujan zvuk. Pa tako ljudsko uho čuje titraje frekvencije od 16 do 20000 Hz. Sve iznad toga je ultrazvuk. U terapijske svrhe koriste se frekvencije od 800 do 1000 kHz (kiloherca ili tisuća herca) jer su se pokazale najboljima za zadaću koju treba obaviti.

No, što radi ultrazvuk, uspijemo li ga kako nagovoriti da dođe na bolesno mjesto? Dva su osnovna efekta koja koristimo u liječenju. Prvi je toplina koja se razvija kada tkivo apsorbira titraje iz glave ultrazvučnog aparata. U ovom slučaju, ne zagrijava se koža i potkožje, već tkiva u dubini, te je tako moguće zagrijati krvni ugrušak duboko u butnom mišiću i s time poboljšati cirkulaciju i ubrzati njegovu resorpciju. Drugo važno djelovanje je mikromasaža stanice. Za razliku od klasične masaže prstima ili kakvim aparatom, titraji ultrazvuka dovoljno su male amplitude da na njih reagira upravo stanična membrana. Tada ona povećava svoju propusnost (permeabilnost), što posljedično ubrzava njen oporavak ako je nekim procesom oštećena. Efekt na stanici kasnije vidimo na dijelu tkiva ili organu u cjelini u smislu smanjenja upalnih procesa i ubrzanju regeneracije. Osim bolesnog tkiva, na ultrazvuk reagiraju i kapilare povećavajući svoju propusnost, ubrazvajući na taj način opskrbu tkiva kako kisikom, tako i ostalim hranjivim sastojcima.

Ultrazvuk se često upotrebljava pri kroničnim bolnim stanjima tetiva, ligamenata, mišića, te hrskavica u zglobovima. Izvrsne učinke postižemo primjenimo li ga kod artroza, reumatizama, sindroma prenaprezanja ili sportskih ozljeda. Dodatna njegova prednost vidi se u mogućnosti primjene strogo lokalizirano na bolesnom mjestu izborom "zvučnika” malog promjera. Tako se i točkasta bolnost kod entenzitisa (upale hvatišta tetive za kost) liječi ozvučivanjem samo tog mjesta, bez rasipanja vremena i energije na okolno zdravo tkivo.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit