Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Pulsna magnetoterapija

Još u vrijeme otkrića magnetne sile, vjerovalo se da ta nevidljiva energija ima neko ljekovito svojstvo. Pokušaji njenog korištenja u liječenju su kretali od postavljanja jednostavnih stalnih magneta na oboljele dijelove tijela, pa sve do postavljanja cijelog tijela u jedno veliko konstantno magnetno polje. Već su tada zabilježeni prvi slučajevi izlječenja i poboljšanja stanja kod bolesti kod kojih se to nikako ne bi moglo očekivati. No, problem je bio placebo, odnosno sposobnost tijela za samoizlječenje ako je čovjek uvjeren da mu jedan način liječenja uistinu pomaže. Na taj je način u 18. stoljeću Mesmer uvelike kompromitirao magnetizam (u ovom slučaju elektromagnetizam) kao terapiju svojim "čudesnim” izlječenjima koje je izvodio u Parizu i Beču.

Tek kasnije, razvojem elektrotehnike i elektronike dobili smo aparate koji su mogli proizvoditi magnetno polje one jakosti koju smo željeli i tek tada moglo se adekvatno ispitati značenje i učinak magnetnih valova na metabolizam, fiziologiju i uopće liječenje određenih bolesti.

Pulsno magnetsko polje (koje se danas upotrebljava u fizioterapiji) djeluje prije svega na staničnu membranu i elekrolite u njoj. Pojednostavljeno govoreći, pod magnetnim valovima povećava se propusnost stanične membrane, ubrzava se njen metabolizam, poboljšava se stvaranje molekula odgovornih za energiju i snagu, te se ubrzava odvoz "smeća” iz same stanice. Sve to pospješuje oporavak tkiva napadnutog nekom patološkim procesom. No, sve te efekte uzrokuje pulsno magnetno polje, dakle izvor koji je sposoban vrlo brzo uspostavljati i prekidati magnetizam. Jedino tada se događaju "valovi” i struja na stanicama tkiva, što i jest primarni cilj magnetoterapije. Stalni, konstantni ili prirodni magneti (poput onog u kompasu) nemaju tu sposobnost, te iako se danas govori i o pozitivnom utjecaju stalnog magnetnog polja na neka oboljenja, ono nije do kraja dokazano.

S obzirom na djelovanje, magnet često upotrebljavamo kod lomova kostiju, za brže cijeljenje, isto kao i kod ozljeda mišića, tetiva, ligamenata i hrskavice, reumatoloških bolesti, te u u postoperativnom oporavku.

  • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

  • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
  • Mob: 091 1684 575
  • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
  • Fax: +385 (051) 684-576
  • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit