Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Turnir života i uspjeh karijere Ivana Ljubičića

Ivan Ljubičić u finalu svladao Amerikanca Andyja Roddicka sa 7:6 (3), 7:6 (5). Ljubičić spasio set loptu kod zaostatka 5:4 u prvoj dionici

RIJEKA – Ivan Ljubičić pobjednik je Masters 1000 turnira u Indian Wellsu! Poslije pobjeda nad drugim (Đoković) i trećim igračem svijeta (Nadal), Ljubičić je sve zaokružio u finalu, u kojem je finalu svladao osmoga tenisača s ATP ljestvice Amerikanca Andyja Roddicka sa 7:6 (3), 7:6 (5) i osvojio deseti i najvrjedniji trofej u karijeri! Ljubičić je postao prvi hrvatski pobjednik ovoga turnira, u četvrtom finalu na Masters 1000 turnirima dočekao je veliku pobjedu. Poslije 17 godina i trijumfa Gorana Ivaniševića u Bercyju Hrvatska je dobila pobjednika na turnirima ove kategorije. Usput, Za Ljubičića to je prvi naslov u Sjevernoj Americi, kontinentu na kojem nikad do trofeja nije došao čak ni – Goran Ivanišević.

– Imali smo velikih tenisača, ali biti prvi s trofejom poslije pobjeda nad Novakom, Rafom i Roddickom. Ovaj naslov vrijedi za mene cijeli svijet... – kaže Ivan Ljubičić, drugi najstariji pobjednik Indian Wellsa, koji je iskoristio četvrtu meč loptu u drugom »tie breaku«, u kojem je poveo sa 6:2.

– Žao mi je Andyja, mogao je spojiti sve najveće sjeverno-američke naslove. Ako budem fit, dolazim iduće godine braniti naslov – rekao je Ivan.

Za naslov Ljubičiću je pripalo 605.500 dolara i tisuću ATP bodova, koji mu donose skok sa 26. na 13. mjesto ATP ljestvice, dok je po bodovima u 2010. godini – peti. Odmah iza Marina Čilića.

Sredio je Ljubičić i tenisača s najviše pobjeda na ATP-u ove sezone (omjer 20-4), bivšeg broja jedan. Prvi put Ivan je posložio tri Topa deset na jednom turniru, protiv kojih sada ima omjer 37-61.

Imao je Ljubičić 0:40 u prvom gemu, ali nije to kapitalizirao. Kao ni Roddick tri gema kasnije. Mučio se Ivan s prvim servisom, morao je spašavati i set loptu u desetom gemu. Ubacio je prvi servis, Roddick je imao na reketu loptu koja je došla do vrha mreže, ali nije htjela preko. Sve je odlučeno u »tie breaku«, koji je Ljubičić otvorio vodstvom 3:0. Roddick je u prvom poenu volejom izbacio loptu i Ljubičiću otvorio put do prvoga seta.

Ljubičić je sjajno odigrao najvažnije poene. Spasio je svih šest »break« lopti, uključujući dvije u devetome gemu drugoga seta sa dva sjajna servisa. I onda je došla na red još jedna 13. igra u kojoj je Ivan bio blistav. Na stranu dupla na prvu meč loptu, četvrta mu je donijela sve. Protiv Roddicka Ivan je donio pobjedu Hrvatskoj 2005. godine u Carsonu, bio je to početak puta prema naslovu u Davis Cupu. Sada je Roddick došao kao šećer za kraj. Poslije 21 asa dovoljan je bio poen iz servisa.

Tajna uspjeha? Tjedan dana paklenog rada poslije poraza od Novaka Đokovića u Dubaiju, zajedno sa svojim kondicijskim trenerom Daliborom Širolom, koji su bili dodatak temelju uoči sezone.

– Nisam otišao direktno u SAD, već sam se vratio u Rijeku. Sedam dana radio sam sa Širolom, ponekad i do sedam sati dnevno. Surađujemo od rujna. Širola mi je dao novi život, novu motivaciju za rad. Na različiti način. Nikad ne radimo iste stvari i zato nikad nije dosadno. Radimo više, ali s manjim težinama. A kada vidiš rezultat na terenu, imaš još više motiva za sav taj trud bez kojega ne ide jer ako se u ovim godinama samo malo opustiš, teško se vratiti. A potom slijede sitni problemi, rame, leđa, gležnjevi, koljena... Zato danas pola vremena treba odvojiti za prevenciju od ozljeda.

Sav uloženi trud vratio se u Indian Wellsu, gdje je odigrao turnir života.

 • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit

Scipion fitness - Fitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

Scipion fitnessFitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: bogovic@scipion.hr

Pošaljite upit