Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Dalibor Širola, trener koji se brine za fizičku spremu brojnih sportaša

RIJEKA – Nogometaši, braća Anas i Ahmad Sharbini, košarkaš Goran Vrbanc, skijašica Matea Ferk, tenisač Ivan Cerović, jedriličar Marin Lovrović mlađi, samo su neki od sportaša i sportašica o čijoj fizičkoj spremi brine Dalibor Širola. Na toj listi tri godine bio je Dalibor Šamšal, a sada se upisao i Ivan Ljubičić s kojim je Širola već počeo pripremati novu sezonu. Više nema vrhunskoga sportaša bez osobnoga trenera koji u svojem kompjutoru ima upisanu svaku vježbu, svaki podignuti kilogram, svaki... Više se ništa ne prepušta slučaju. Anas Sharbini je, primjerice, tip nogometaša kojem nikad nije dosta dodatnog rada. Nažalost, više se pamti prometna nezgoda i bijeg ili povratak iz Funtane u rovinjski hotel »Eden« uz pomoć suigrača iz reprezentacije...

– Anas je na glasu kao problematična osoba. No, malo ljudi zna da je riječ o velikom radniku – kaže Dalibor Širola koji surađuje s braćom Sharbini neovisno o tome što su otišli u »Hajduk«. – Braća Sharbini su zanimljiva. Jesu braća, ali po konstituciji su potpuno različiti. Pristup treningu je drukčiji. Većinu stvari rade zajedno, ali ni volumen ni intenzitet nisu isti. Anas je prirodno nadareni atlet kojem odgovara što više treninga. On se na taj način diže. S druge strane, kod Ahmada neke stvari treba drukčije modelirati, različit je omjer rada i odmora.

Ima još nogometaša koji žele dodatno raditi na sebi, mimo klupskih trenera, što ponekad ne izaziva oduševljenje u klubovima.

– Nogometaši moraju izgledati kao momčad na terenu, ali oni su jedinke, s različitim sposobnostima i predispozicijama. U kondicijskom dijelu trebalo bi raditi na njihovim slabijim stranama, što u klubovima treneri zaduženi za spremu često ne mogu, nemaju čarobni štapić. S druge strane, glavni treneri baš i ne vole da im se igrači »šeću« okolo. Treba ih razumjeti, odgovaraju za rezultat. Opet, igrači su ti koji biraju što žele – kaže mladi stručnjak.

Držati sportaša spremnog nije tako teška zadaća. Puno je teže kada se sportaš vraća poslije teške ozljede i operativnih zahvata. Matea Ferk ih je imala, primjerice – šest. Ivica Kostelić je pun hvale za Dalibora Šamšala koji je brz u slalomima. U to je ugrađeno i znanje njegova imenjaka.

– Radili smo zajedno tri godine, u jedno turbulentno vrijeme. Bio je mlađi, ali imao je također puno problema. Sa skakačkim koljenom. Tu smo se mučili, tražili... Kod skijaša je vrlo teško uskladiti neke stvari. Istodobno ga rehabilitirati, a istodobno spremiti za skijanje.

Salvador Sosa i Ivan Ljubičić su prekinuli suradnju poslije šest plodnih godina.

– Uoči početka priprema za novu sezonu bilo je najvažnije zaliječiti ga da bi mogao odraditi završnicu sezone, što je Dean Mistura odradio u Lyonu. Poslije osvajanja turnira osjećao se potrošeno, u Baselu je osjetio i rame, što pokazuje da nije spreman. S druge strane, suradnja s Ivanom Ljubičićem potvrđuje da dobro radimo i da smo na pravom putu. Imali smo tu viziju Dean Mistura i ja kada smo kretali u projekt »Scipiona« prije osam godina.

Z. HORVAT

 • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit

Scipion fitness - Fitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

Scipion fitnessFitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: bogovic@scipion.hr

Pošaljite upit