Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Sljeme je tek početak

DALIBOR ŠAMŠAL: MLADI RIJEČKI SKIJAŠ NA SLJEMENU JE POSTAO TREĆI HRVAT S BODOVIMA OSVOJENIM U SVJETSKOM KUPU

Bit će teško, bit će i lošijih dana, ali probio sam tu barijeru. Ustalit ću se, samo za sve treba vremena. Ne mogu sada reći da ću i u Adelbodenu do bodova, ali sigurno ću dati sve od sebe. Sazrio sam. U životu treba riskirati, ali za rizik moraš imati i neku sigurnost. Pokazivao sam na treninzima da sam dobar, ali sada sam i sebi dokazao da to nije bauk – kaže Dalibor Šamšal

RIJEKA – Životna mu je filozofija »što te ne ubije ojača te«, Alberto Tomba mu je idol, a sportska želja osvojiti zlatnu olimpijsku medalju u slalomu. Obožava gulaš i palentu. Rođen je na Božić 1985. godine.

- Zato bih uvijek bio zakinut za jedan dar godišnje, ha, ha – kaže Dalibor Šamšal, koji je na Sveta tri kralja osvojio je prve slalomske bodove u karijeri u Svjetskom kupu. Svejedno, Riječanin očito voli blagdane. Prvi bodovi nazdravljeni su u »Tomislavcu« sa čašom vina, kucnuli se se Dalibor, Ivica i njegova djevojka Erin.

- Bolje nije moglo ispasti. No, ovo je tek početak. Bit će teško, bit će i lošijih dana, ali probio sam tu barijeru. Ustalit ću se, samo za sve treba vremena. Ne mogu sada reći da ću i u Adelbodenu do bodova, ali sigurno ću dati sve od sebe – kaže Dalibor Šamšal.

Ostvarenje sna ponekad zvuči kao nešto dobro za priču. Ali Daliboru su se snovi zaista ostvarili.

- Zaista sam sanjao prve bodove na Sljemenu! Nisam o tome želio govoriti dok se nije i ostvarilo. Naravno, razmišljao sam o Sljemenu, gledateljima, jedva sam čekao taj start. Kada sam ušao u cilj nisam mogao vjerovati. Deseto mjesto! Na posljednjoj strmini sam čuo navijanje, ali nisam znao je li to zbog vremena. U cilju nisam odmah vidio semafor, samo veselje Ozrena Mullera. Tada sam na semaforu vidio da sam deseti.

Skijaško sazrijevanje

Prvi bodovi bili su nadohvat ruke. No, bilo je to tek pola posla.

- Ante Kostelić mi je rekao da u drugoj vožnji moram voziti sigurno, doći do cilja i uzeti svoje prve bodove. Otac je to isto želio. Nisam želio riskirati, kakvi god bili bodovi. Postojala je trema, vrtila su se u glavi pitanja tipa što ako »haklam«, ne bih to sebi mogao oprostiti. Nisam si mogao dozvoliti taj luksuz pred svim tim ljudima. No, te loše misli morao sam maknuti od sebe, da su one nadvladale priča bi završila na trećim vratima.

- Ili bi se kao u Kitzbühelu vozio dva puta po sedam sekundi kao prije dvije godine.

- Puno sam bolji nego tada. Sazrio sam. U životu treba riskirati, ali za rizik moraš imati i neku sigurnost. Ja sam stekao tu skijašku sigurnost. Pokazivao sam na treninzima da sam dobar, ali sada sam i sebi dokazao da to nije bauk. To je ono što se promijenilo u ove dvije godine. Naravno, skinuo sam i jedan teret s leđa.

U Adelboden neće s kombijem, zajedno s ocem, već zrakoplovom.

- Meni ne bi smetalo ići ni kombijem, ha, ha. Nebi to bio prvi put, i u Levi smo išli zrakoplovom, ali tamo bi zaista bilo pretjerano putovati kombijem, ha, ha...

Prvim skijaškim zavojima naučio ga je otac Rajko.

- Na skije sam stao jako mali, ali prije sam naučio hodati. Počeo sam se skijati s ocem, ali ništa posebno. Skijao sam u školi skijanja u klubu »Rijeci«, malo s mamom Jasnom. Bilo mi je super. Kada sam imao osam godina počeo sam ozbiljnije trenirati. Sjećam se baš prvog treninga na Platku, na dječjoj stazi. Iz godine u godinu sam bio sve bolji, ali nije bilo novca za skijanje na glečerima. Skijali smo se u Sappadi i na Platku, gdje smo iskorištavali sve resurse. U svibnju smo se čak znali skijati po vrtačama u kojima je ostao snijeg, koje se mogu vidjeti kada se planinari prema Snježniku! Snalazili smo se, dosta smo vozili i rolere.

Puno ozljeda, malo rezultata

Prelomna je bila njegova pobjeda na Pinocchiju, neslužbenom svjetskom prvenstvu u dječjem skijanju.

- Pobijedio sam kao izlazno godište, to je bilo nešto nevjerojatno. Nakon toga krenulo je skijanje na FIS utrkama, radeći s ocem. Nakon toga oformila se jedna nova ekipa, skijao sam s Natkom Zrnčićem-Dimom, Ivanom Ratkićem i Štefančićem, a godinu dana kasnije priključili su nam se Danko Marinelli i Tin Široki. Vodio nas je Marko Bošnjak.

To razdoblje mu baš neće ostati u najljepšoj uspomeni, ali nije se želio na to vraćati iako je trajalo nekoliko godina.

- Što je bilo, bilo je. Bilo je svega, najviše ozljeda, a najmanje rezutata. Slomio sam šaku, imao sam problema s ramenom, šest me godina mučilo koljeno. Moram reći da me spasio Dean Mistura iz riječkog »Scipiona«, oni su također zaslužni za ove bodove. Naime, bilo je to jedno teško razdoblje za mene, malo sam skijao, malo nisam. Na kraju sam operirao koljeno. Na kraju svega Rajko je odlučio da će me opet trenirati, što je meni bilo izuzetno drago. Jednostavno sam želio da me otac vodi jer sam mu vjerovao, sve te godine on kao da je nestao iz mojeg života. Naime, ako želiš dati maksimum, moraš vjerovati treneru.

Dalibor ima bodove u Svjetskom kupu, otac naslov prvaka Hrvatske. Tko je zapravo bolji skijaš?

- Po rezultatu bih to trebao biti ja, ali po skijanju... Tata kaže da mu još nisam ni do koljena, ha, ha – zaključuje Dalibor Šamšal, koji je želio zahvaliti svim Riječanima, prije svih Ani Jelušić i Zoranu Sobolu, koji su navijali za njega u velikoj skijaškoj večeri na Sljemenu.

* Nije bilo novca za skijanje na glečerima. Skijali smo se na u Sappadi i na Platku. U svibnju smo se čak znali skijati po vrtačama u kojima je ostao snijeg, koje se mogu vidjeti kada se planinari prema Snježniku! – kaže Dalibor

Mali Ivica

- Jako sam se veselio za Daliborovu prvu vožnju, više nego zbog svojeg drugog mjesta. Ti mladi dečki su dio naše priče. Natko Zrnčić-Dim od malih nogu, Dalibor Šamšal u posljednje dvije godine. Zaista smo jedna prava ekipa. Dalibor je zaista dobar slalomaš i ponekad je na treninzima bio brži od mene. Uostalom, Janica je rekla da izgleda kao mali Ivica – kaže Ivica Kostelić.

Zahvalan Ivici

Dugo su čekali pravi trenutak. Bilo je i podsmjeha, omalovažavanja baš zbog brojnih Daliborovih izlijetanja. No, upornost se isplatila.

- Uoči ove sezone puno smo trenirali s Ivicom. Od njega se može puno naučiti. Njegova je tehnika fenomenalna i treba učiti od najboljeg. Bio je stvarno super prema meni, nikad mu nije bilo teško nešto objasniti. Njemu mogu zahvaliti i što smo promijenili skije, voziti na »Fisheru« je razlika kao dan i noć u odnosu na prijašnjeg proizvođača. Od Ivice

Rajko Šamšal: Zasluženi uspjeh

Šamšali su riječka verzija Kostelića, skijaške gene nemoguće je izbrisati. Uostalom, Rajko Šamšal je 1992. bio prvak Hrvatske u slalomu, kada je pobijedio na svojem najdražem skijalištu, na Platku, u utrci Jadranskog slaloma. Rajko treću sezonu trenira sina. Načekali su se za prve bodove u Svjetskom kupu i nije čudno što je bilo i suza.

- Za ovo mogu zahvaliti Kostelićima, od travnja prošle godine treniramo zajedno. Ta želja, ta volja, želja za pomoći, to me je fasciniralo. Puno smo radili i zato je Dalibor zaslužio ovaj uspjeh. Drugu vožnju možda nije vozio kako smo željeli, mislio sam da će dati više gasa. No, to je bilo negdje u njemu, želio je ući u cilj.

Uvijek se postavljalo samo jedno pitanje, kada će konačno stići prvi Daliborovi bodovi u Svjetskom kupu?

- Dalibor vrijedi i mi to znamo. Dosta smo radili zajedno i s Anom Jelušić i Zoranom Sobolom, i oni će potvrditi da je Dalibor na treninzima bio dobar. Na dosta kontrolnih mjerenja s drugim reprezentacijama Dalibor je bio najbrži. Zato ta prva vožnja nije bila nešto neočekivano. Zahvalan sam svima koji su bili strpljivi. Dalibor je još mlad. Bio je spreman za ovaj pothvat u Leviju, ali »haklao« je vrata. Rekao sam Vedranu Pavleku da će se možda vratiti negdje drugdje, možda na Sljemenu. To se ostvarilo....

Hrvatski bodovi u Svjetskom kupu

SKIJAŠI

 • 3.640 Ivica Kostelić
 • 183 Natko Zrnčić-Dim
 • 9 Dalibor Šamšal

SKIJAŠICE

 • 7.845 Janica Kostelić
 • 923 Ana Jelušić
 • 650 Nika Fleiss

Zlatko HORVAT

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.

 • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit

Scipion fitness - Fitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

Scipion fitnessFitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: bogovic@scipion.hr

Pošaljite upit