Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Karneval jedrenja na oceanskom valu

»GALEBOV« OLIMPIJSKI KANDIDAT U KLASI STAR MARIN LOVROVIĆ PONOVO JEDRI S OCEM MARINOM HVATAJUĆI ZALET ZA PRAVA ISKUŠENJA

Odvojenost je glavni razlog razlaza s Akrapom. Moj otac je onda odlučio odvojiti šest mjeseci za mene, pokušat ćemo zajedno ostvariti normu, spremajući se za sve uvjete – kaže Marin Lovrović junior

Razgovarao Boris PEROVIĆ

Svjetsko prvenstvo u Cadizu bila je velika prilika, no olimpijska norma ostala je samo želja. Marin Lovrović, »Galebov« jedriličar u klasi star, nije uspio sa Splićaninom Nikolom Akrapom izboriti vizu za Atenu. Ostala je još jedna mogućnost da se u Žurkovu ipak zavijori olimpijska zastava, Svjetsko prvenstvo idućeg svibnja u Gaeti kraj Napulja, gdje bi Lovrović trebao jedriti s ocem Marinom.

- U Cadizu nismo uspjeli, djelomično zbog atmosferskih prilika, djelomično zbog nedovoljne pripremljenosti, tjelesne i logističke, odjedriti tu regatu na potrebnoj razini – iznosi Lovrović. – S obzirom na našu odvojenost, on je u Splitu, ja u Rijeci, nismo se mogli spremiti za sve uvjete koji su nas očekivali. U probnoj regati bili smo prvi, a onda je zapuhalo oko 20 čvorova i u tjedan dana nismo mogli napraviti vredniji rezultat. Za takve uvjete moramo sedam dana u tjednu boraviti u teretani i minimum četiri dana u barci. Na Predolimpijskoj regati u Ateni ostvarili smo vrlo dobar rezultat, što nam je davalo optimizam za Cadiz, ali u Ateni su vladali uvjeti slični našima, u Cadizu je bilo drugačije. Tako nismo uspjeli ući u zlatnu skupinu, a na početku druge faze natjecanja imali smo nesreću na barci, na kraju smo morali odustati.

Avantura u Cadizu je okončala neslavno, no Lovrović tvrdi da je izgubljena bitka, ali ne i rat. Reagirao je promjenom partnera, umjesto s Akrapom ponovo će jedriti s ocem Marinom, s kojim je već pokušao izboriti olimpijsku vizu u prošlom ciklusu za Sydney. Krenuli su u seriju pripremnih regata na jezeru Garda, hvataju zalet za prava iskušenja.

Kompromis bez rezultata

- Odvojenost je glavni razlog razlaza s Akrapom, nije pomoglo ni to što sam ja često boravio u Splitu. Nažalost, utrošili smo puno više vremena na putovanja i regate nego na svakodnevni redoviti trening. To je bila moja pogreška, ali jednostavno nije bilo drugog flokista u Hrvatskoj. Napravili smo kompromise i nastojali odjedriti najbolje što smo mogli. No, nije bilo zadovoljavajućih rezultata, nema osnove za nastavak daljnje suradnje. Nije uopće riječ o tome da je on lošiji jedriličar od mene, nema govora da je krivica na njemu, jednostavno ne vidim mogućnost da dovoljno napredujemo do Gaete i napravimo olimpijsku normu. Jedino rješenje bilo bi da se netko od nas preseli, a to je nemoguće, mi ipak nismo profesionalci. Moj otac je onda odlučio odvojiti šest mjeseci za mene, tjelesno je dobro pripremljen, jedri rekreativno u finnu, pokušat ćemo zajedno ostvariti normu.

Treniramo svaki dan u teretani u »Studiju Scipion« na Kantridi, zahvaljujemo se treneru Daliboru Široli i fizioterapeutu Deanu Misturi na pomoći. Također dugujemo zahvalu i Auto kući Cerini, koja nam je dala kombi na korištenje. Trenirat ćemo na moru ispred Opatije, nastojimo dovući sparing partnere iz Italije. Svaki dan smo otac i ja zajedno u barci, zajednički se i logistički pripremamo, uz pomoć Borisa Konjuha, koji nam je bio i vođa puta u Cadizu. Dobri rezultat s Garde predstavljaju tek početak, to nam daje motivaciju za daljnji rad.

Tri mjesta

Lovrović u Gaeti vidi bolju priliku za željeni rezultat, iako su ostala samo tri raspoloživa mjesta za Atenu. No, uvjeti će sasvim sigurno biti prihvatljiviji, budući da će se jedriti na Mediteranu, a ne na Atlantiku.

- U Gaeti nema takve razlike između plime i oseke kao u Cadizu, poznajemo tamošnje uvjete. Jedrili smo tamo prije četiri godine, na Europskom prvenstvu bili smo 20. od 60 barki, ove zime ćemo dolje trenirati, već smo dogovorili nekoliko termina. U pregovorima smo s čuvenim Torbenom Graelom da u siječnju odemo trenirati u Brazil, to bi nam puno pomoglo, budući da bismo jedrili na oceanskom valu i pripremili se u dijelu koji nam je nedostajao. Najbolje svjetske posade spremne su za sve uvjete, moramo se spremiti i mi, inače nećemo napraviti ništa.

Lovrovići nastavljaju s obiteljskim jedrenjem kojega su prekinuli prije tri godine, na početku novog olimpijskog ciklusa. Marin mlađi jedrio je potom s Markom Glažarom, koji je ubrzo odustao od jedrenja, neslavno je okončala i suradnja s Akrapom. Otac se pojavljuje kao trenutačno jedino rješenje, Marin stariji će kombinirati svoj posao, jedrenje sa sinom i treniranje mlađeg sina Dana.

- Dan jedri u olimpijskoj klasi 470 s Opatijcem Damirom Nakrstom, i ta posada je formirana nakon Cadiza. Otac će ih i dalje trenirati, u radu ću mu ja pomagati, a tu je i otac Nakrst, također iz jedriličarske porodice. Od njih očekujemo medalju na predstojećem prvenstvu Hrvatske, pred njima je lijepa perspektiva. Mi smo jedine dvije »Galebove« seniorske posade u olimpijskim klasama, mislim da nas i klub smatra svojim najvećim uzdanicama.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.

 • Kontakti
Scipion fizioterapija - Fizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

Scipion fizioterapijaFizioterapija, manipulativna terapija, masaža, kinezioterapija, terapija udarnim valom (ESWT)...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: mistura@scipion.hr

Pošaljite upit

Scipion fitness - Fitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

Scipion fitnessFitness programi, kondicijska priprema sportaša, izokinetika...

 • Adresa: Milutina Bataje 14A (Zamet), Rijeka
 • Mob: 091 1684 575
 • Tel: +385 (051) 684-576, 684-575, 684-577
 • Fax: +385 (051) 684-576
 • E-mail: bogovic@scipion.hr

Pošaljite upit