Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Kondicijska priprema sportaša

Kondicijska priprema jest složen i dugotrajan proces stjecanja, unapređivanja i održavanja svih osobina i sposobnosti potrebitih za uspjeh u određenom sportu. To je proces vježbanja u kojem se stalno izmjenjuju periodi većeg i manjeg opterećenja sa periodima odmora, odnosno periodi stresa i adaptacije organizma na napore.

Osnovne zadaće svakog kondicijskog trenera su :

 • usavršavanje motoričkih sposobnosti
 • poboljšanje funkcionalnih sposobnosti
 • optimizacija morfoloških karakteristika
 • kontrola i poboljšanje zdravstvenog statusa

Kondicijski trening dugoročno treba biti usmjeren prema (Milanović 1997):

 • usavršavanju funkcionalno-motoričkih sposobnosti
 • odgađanju reakcije umora
 • ubrzavanju procesa oporavka
 • smanjivanju broja i težine ozljeda

Sve ranije navedeno predstavlja osnovne smjernice rada koji se primjenjuje u Scipionu sa ciljem što bolje pripremeljenosti sportaša. Za izradu i provedbu što kvalitetnije pripreme potrebna je odgovarajuća dijagnostika kako inicijalnih tako i tranzitivnih stanja pripremljenosti sportaša. U tu svrhu u Scipionu posjedujemo nekoliko dijagnostičkih uređaja:

 • uređaj za mjerenje nivoa laktata u krvi

Pomoću Lactate Scout uređaja vršimo dijagnostiku općeg funkcionalnog stanja organizma i to mjerenjem ukupne količine laktata u krvi pri različitim intenzitetima aktivnosti tj. treninga.

 • tenziometrijsku platformu

Testiranje nivoa explozivne snage tipa skočnosti ili tkz.izoinercijalne dinamometrije radimo pomoću tenziometrijske platforme metodom skokova na platformi za mjerenje sile.

 • izokenitčki dinamometar

Izokinetičkim testiranjem dobivamo informacije o jakosti mišića,omjerima jakosti između agonista/antagonista, indexu umora itd.

 • uređaji za mjerenje % masnog tkiva i količine mišićne mase u organizmu

Uređajima za mjerenje građe tijela dobivamo uvid u promjene masnog tkiva,mišićne mase i tjelesne težine u tijeku trenažnog procesa s ciljem postizanja optimalnih morfoloških obilježja za pojedini sport.

Neki od profesionalnih sportaša koji vršili kondicijsku pripremu u Scipion fitness centru: Ahmad Sharbini, Anas Sharbini, Ivan Cerović, Matea Ferk, Marin Jr. Lovrović, Velimir Radman, Goran Vrbanc, Ivan Ljubičić.

Ahmad Sharbini

Ahmad Sharbini rođen je 25.02.1984 godine. Nogomet započinje igrati u lokalnoj NK Rječina iz Dražica gdje biva zapažen pa vrlo brzo još u pionirskoj kategoriji seli u NK Rijeka. Prošavši kroz sve selekcije od pionirske do juniorske postaje najbolji strijelac u povijesti kluba sa postignutih... golova.

Anas Sharbini

Anas Sharbini prošao je sve uzrasne selekcije škole nogometa NK Rijeka. U prvu momčad dolazi početkom 2005 godine. Nakon Rijeke, u ljeto 2009. godine prelazi u HNK Hajduk gdje ostaje do 2012. Godine. Nakon Hajduka odlazi u Saudijsku Arabiju gdje potpisuje ugovor sa Ittihad. Sa Rijekom potpisuje ugovor na dvije godine uz opciju produženja na još dvije.

Ivan Cerović

Ivan Cerović rođen je 01.03.1982. u Trbovlju. Živi u Rijeci od rođenja. Počeo je igrati tenis sa sedam godina, a zapaženije rezultate počeo je ostvarivati sa 14 godina kada je igrao ½ finale državnog prvenstva na otvorenom. To je bilo presudno razdoblje jer se odlučuje aktivnije baviti tenisom. Sa 15 godina bio je finalista državnog prvenstva na otvorenom, a sa 16 državni prvak u dvorani i polufinalista državnog prvenstva na otvorenom.

Matea Ferk

Mate Ferk rođena je u Rijeci 08.06.1987 g. Prvi puta staje na skije sa 3 godine a sa prvim ozbiljnijim treninzima u skijaškom klubu "Rijeka" započela je već sa 7 godina. U Hrvatsku reprezentaciju ulazi sa 10 godina i otada postiže mnoge zapažene rezultate.

Marin Jr. Lovrović

Otac i sin, Marin Lovrović stariji i Marin Lovrović mlađi sačinjavali su najbolju hrvatsku posadu u jedriličarskoj klasi „Star“ (zvijezda) dugi niz godina. Ona posebna „vibra“ koja zrači iz tih ljudi, njihova vedrina i sportska upornost, neizostavno fasciniraju sve one koji se nađu u njihovoj blizini. Scipion je ovoj neobičnoj familiji imao povlasticu pružiti usluge kondicijskog trenera i fizioterapeuta, te na taj način pratiti sve njihove uspjehe i posredno učestvovati u njima u posljednjih sedam godina.

Velimir Radman

Velimir Radman (rođen 28. svibnja 1983. godine u Banja Luci) je hrvatski nogometni vratar, koji je trenutno slobodan igrač. Igrao je za NK Rijeku od 2002 - 2010, uz jednogodišnju posudbu u NK Opatiji tijekom sezone 2002-03.

Goran Vrbanc

Goran Vrbanc (Rijeka, 8. listopada 1984.) je hrvatski profesionalni košarkaš. Igra na poziciji bek šutera, a trenutačno je član hrvatskog KK Zadar. Karijeru je započeo 2003. u riječkom "Triglavu", gdje je zajedno trenirao sa Baždarićem.

Ivan Ljubičić

Ivan Ljubičić (Banja Luka, 19. ožujka 1979.) umirovljeni je hrvatski tenisač. Ljubičić je počeo igrati na ATP turnirima 1995. godine. Najbolji ranking karijere mu je bio 3. mjesto u svibnju 2006. godine, i to je povijesno drugi najbolji rezultat jednog hrvatskog tenisača (nakon Gorana Ivaniševića koji je jednom bio broj 2).