Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Često postavljana pitanja (FAQ)

Dean Mistura, fizikalni terapeut, kinezioterapeut i kvalificirani kiropraktičar odgovara na najčešća pitanja korisnika na temu raznih bolnih simptoma, stanja i ozljeda, te njihova liječenja. Ukoliko i sami imate zdravstvenih problema, možete postaviti pitanje fizioterapeutu ili fitness instruktoru.

Punkcija koljena

Punkcija koljena

P: Suprugu je UZV-om utvrđena voda u koljenu. Zanima me koji je slijedeći postupak? Treba li krenuti prvo ortopedu ili na fizikalnie terapije i što nam je uopće činiti, te da li je potrebna punkcija koljena?
Ponovljena distorzija gležnja

Ponovljena distorzija gležnja

P: Imam 18 god. Aktivno treniram rukomet. Uganula sam skočni zglob (i to nije prvi put), nemam oteklina, niti modrica, ali me boli zglob prilikom hodanja, penjanja po stepenicama, kada stisnem prste... Ledim zglob i mažem kremama. zanima me kako što prije "vratiti" zglob, vježbama i istezanjima ili nešto drugo?
Kronični sindrom stražnje lože

Kronični sindrom stražnje lože

P: Imam 18 godina i treniram nogomet na gotovo profesionalnom nivou. Od moje petnaeste godine imam problem zadnje lože , te mi se ta bol stalno vraća. Bol je izdržljiva ali je jako neugodna, te me spriječava u normalnom obavljanju treninga. U te 3 godine sam bio minimalno 6 puta na UZV, te išao na terapije desetak puta. Ta terapija je ukljucivala magnet , UZV , masažu , bazen, itd. Nakon svake pojedine terapije bol nestane na otprilike 2 tjedna ali se uvijek ponovno vraća. Ovo je zaključak za zadnjeg UZV: Znaci entezopatije sa znacima upale zajednicke tetive stražnje skupine mišića natkoljenice. Terapija je ponovno odrađena, ali bol je ponovno tu.
Istegnuće prepone

Istegnuće prepone

P: Već me 3-4 mjeseca muči bol koja je prvo bila samo u lijevoj preponi,a potom je prešla i u desnu preponu. Međutim ta bol mi nije previše smetala kod trčanja,sve dok me nije počeo boljeti i trbušni zid. Sad u naredna 2 mjeseca ne mogu uopće trčati, niti udariti loptu,boli me kad kihnem,kad se poskliznem itd.. Pa da li bi vi možda znali u čemu je problem i kod koga da potražim pomoć?
Artroza i magnetoterapija

Artroza i magnetoterapija

P: Imam 40 godina i dijagnosticiranu početnu artrozu oba koljena. Čula sam za magnetoterapiju, pomoću koje se navodno može oporaviti oštećena hrskavica u zglobovima. Zanima me može li magnet biti jedina terapija za artrozu?
Kinesiotape za rame

Kinesiotape za rame

P: Imam 19 godina i bavim se rukometom. U posljednjih nekoliko mjeseci imam bolove u ramenu kada treniram ili igram. Može li mi kinesiotape pomoći?
Pokosnica?

Pokosnica?

P: Imam problema sa upaljenom pokosnicom sa prednje gornje strane 3-4 cm ispod koljena. Zaradio sam je kad sam igrao nogomet na asvaltnom terenu, ne siječam se nikakvog udarca u tom području, samo kad sam došao kući i ohladilo se sve nisam više mogao normalno hodat ili savinut nogu u koljenu. To je bilo sredinom 6. mjeseca, a aktivno se bavim malim nogometom. Krenule su pripreme a ja još osjećam da me tu boli, a prošla su 3 mjeseca...vidi se kvrga i na dodir je toplo... To je lijeva noga, na kojoj sam prije godinu dana operirao meniskus. Napravio sam RTG snimku na kojoj se ništa ne vidi, odnosno sve je normalno.Pijem Cipromed tablete i hladim konstantno, ali nakon svakog manjeg napora odmah se vrati, a ne mogu klubu sad reć da san ozljeđen.
Višak kože

Višak kože

P: 23 su mi godine i preko 3-4 godine sam sportom i izmjenom prehrane smršavjela 33 kilograma. Ostalo mi je višak kože što sam namjeravala ukloniti plastičnom operacijom. Međutim, plastičar mi je preporučio da probam prvo sa nekim alternativnim metodama. Zanima me, pomaže li limfna drenaža u zatezanju kože? Te, koliko je tretmana preporučljivo?
Udarni val za lakat

Udarni val za lakat

P: Prošle godine počeo sam osječati bol u desnom laktu kod igranja tenisa. Ta bol je vremenom postajala sve jača i jača dok nisam shvatio da sam dobio teniski i golferski lakat. Pošto mi je prijatelj fizioterapeut, te imam dosta prijatelja vrhunskih sportaša reprezentativaca koji su se s istim problemom već suočili saslušao sam neke njihove savjete te više puta dnevno hladio lakat ledom, lagano masirao voltaren gelom... kada se malo smirilo počeo sam istezati misiće podlaktice, te sam cijeli taj period od nekih četri mjeseca praktički mirovao i bio bez ikakvih sportskih aktivnosti. Bolovi su nestali i ja sam opet počeo pomalo igrati tenis da bi mi se evo sve opet vratilo. Kako najbrže zalječiti ovo "uporno čudo" na laktu?
Škljocanje koljena

Škljocanje koljena

P: Bavim se plesom. Nakon jednog treninga sutradan sam osjetio bol u lijevom koljenu. Posjetio sam ortopeda, koji mi je nakon pregleda prepisao fizikalnu terapiju. Općenito, kod potpunog čučnja koljeno mi „škljoca“. Ne znam da li je to zabrinjavajuće.
Vježbe za torakalnu kralježnicu

Vježbe za torakalnu kralježnicu

P: Pomozite mi u potrazi za vježbama za vratni i torakalni dio kralježnice. Simptomi koji su blaga vrtoglavica, zujanje u ušima, slaba koncentracija, povremena nestabilnost pri hodu, smetenost, te s druge strane i nepravilan rad srca (aritmija). Svi su testovi u redu, te su mi rekli da se radi isključivo o problemu vratne kralježnice (C) te Th2 segmenta. Jedino rješenje vide u ciljanim vježbama za to konkretno područje. Na internetu sam nailazio na razne prijedloge i savjete, pa vas molim da me uputite u najbolje vježbe u mojem slučaju.
Parcijalna ruptura supraspinatusa

Parcijalna ruptura supraspinatusa

P: Ja imam 52 godine, bavim se sportom cijeli život, uglavnom kuglanje i tenis, dok je kod potonjeg najviše izražena bol u ramenu. Nalaz magnetske rezonance:Izraziti hiperintenzitet signala u području tetive supraspinatusa pri njenom hvatištu za humerus uz zadebljanje i mrljaste konture rubova što odgovara znaku istegnuća - parcijalnoj leziji iste uz upalu komponenti. Subhondralno u području humerusa, odnosno hvatište tetive supraspinatusa, zona hiperintenziteta u T2, odnosno hipointezinteta u T1 i odgovora zoni trofičnih-pseudocističnih promjena veličine 1x0.5 cm. Ostali nalazi za dob primjereni. Što mi je činiti?
Koljeno na planinarenju

Koljeno na planinarenju

P: U podužem pismu, jedna čitateljica, inače fizički vrlo aktivna, traži savjet za svoje tegobe. Pri jednom planinarenju, a pri spustu sa planine, osjetila je bolnost u koljenu. Identični su se simptomi ponovoli i na slijedećoj ruti. Njeno je pitanje može li kakav steznik pomoći?
Izravnanje krivina kralježnice i vježbanje

Izravnanje krivina kralježnice i vježbanje

P: RTG nalaz kralježnice: Alordoza vratne kralježnice uz blagu rotacijsku sinistroskoliozu. Blago suženje prednjeg dijela i.v. prostora C4/C5,te je u cijelosti blago sužen i.v. prostor C6/C7.Održana je stražnja interkorporalna linija.Primjerena. Početna unkartorza. Hipokifoza torakalne kralježnice,uz blagu "S" skoliozu. Kratka su, hipoplastična rebra na TH12 kralješku obostrano. Hipolordoza do gotovo alordoza lumbalne kralježnice,uz diskretnu rotacijsku sinistroskoliozu.Održana je visina trupova kralježaka, uz održanu širinu i.v. prostora. Inače sam studentica Kineziološkog fakulteta i jako sportski aktivna, no bol u leđima i ukočenost ograničavaju moje sportske aktivnosti. Da li postoji nešto sto ne bih smjela raditi? Trenutno pripremam ispit iz plivanja. Da li smijem plivati sve tehnike, jer kod prsne tehnike i delfina imam velikih problema?
Žarenje u tetivi

Žarenje u tetivi

P: Već duže vremena, ahilova tetiva mi je zadebljana i umjereno bolna, posebno prilikom dužih šetnji. Posljednja 2-3 dana povremeno se pojavljuje, nakon bola i to uglavnom u stanju mirovanja, jaka vrelina u predjelu zadebljanja, što se ranije nije događalo. Molila bih za objašnjenje zbog čega se javljaju te vreline i što je u pitanju.
Artroskopija i Hyalgan

Artroskopija i Hyalgan

P: Ortoped koji mi je pregledao koljeno dijagnosticirao mi je chondromalatia patellae na oba koljena. Predložio je liječenje operativnim putem, pošto problem postoji već duže vrijeme a uobičajene metode su pokazivale privremeno poboljšanje. Koliko sam mogao shvatiti radi se o artroskopskom zahvatu kod kojeg se "brije" tj. čisti hrskavična površina patele. Nakon zahvata provodi se fizikalna terapija uz injekcije Hyalgan-a. Doktor je iskazao velik entuzijazam glede samog zahvata i njegovog uspjeha. Zanima me dali imate kakva iskustva sa pacijentima nakon ovakvog zahvata tj. da li i koliko im se stanje poboljšalo? Koliko su djelotvorne injekcije hijalurona i koliko dugo traje poboljšanje.
Ponovljena ozljeda prepone

Ponovljena ozljeda prepone

P: Treniram rukomet, imam 16 godina. Početkom 9. mjeseca prošle godine tijekom treninga sam zaobio povredu prepone. Nisam mogao trčati nekih 7 dana, ali sam trenirao svaki dan, radio veliki broj vježbi za leđne i trbušne mišiće. Nakon toga se bol malo smanjila, ali ne i prestala i ja sam nastavio trenirati punom snagom. Nakon dva mjeseca ista stvar sa drugom preponom, a onda se na to ponovno nadovezala i desna, ona koju sam prvi puta povrijedio. Tada me jako bolilo, a još sam igrao i mali nogomet, pa se bol nevjerojatno povećala. Dan nakon toga, na utakmci, tijekom duela sa protivničkim igračem prepona kao da je pukla, pa nisam mogao hodati 3 dana! Već nekih mjesec dana mirujem, povremeno mazem nogu gavez gelom, ali bol nikako da nestane...
Skolioza u sportaša

Skolioza u sportaša

P: Radi se o djevojčici koja ima 15 godina. Prije par dana diagnosticirana joj je skolioza, koju sam slučajno otkrila kada sam je potapšala po leđima. Pregled je utvrdio krivine torkalno 21% i lumbalno 25%. Preporuča se ortoza a u međuvremenu fiz. terapije. Djevojčica se bavila sportom, od 5 godine trenirala je ritmiku, 7 godina takewondo, sada ide na trening plesa, pauzirala je s treningom od ljeta do sad jer je imala problema sa kožom(pubertet) i u međuvremenu-pauzi od 6 mj.dobije skoliozu, pa nam nije jasno-zašto? Dosta je narasla 174 cm i inače po genetskom nasljeđu nitko nije bolestan dapače svi su sportaši u obitelji. Bojim se kao mama za nju jer se bavi i manekenstvom i kad vidi ortozu neće je htjeti nositi. Recite mi molim Vas da li bi vježbe pomogle? Da li bi mogla skidati ortozu da odradi tjelesni i ples? Da li bi bilo dobro otići kiropraktičaru?
Diskus hernija i sport

Diskus hernija i sport

P: Imam 33 godine, sportaš sam od kad znam za sebe. Krajem 9 mj, ove godine doživio sam oštru bol na treningu od koje sam se "pokočio" par dana. Odlaskom neurologu dijagnosticirano je uklještenje . Nakon nekog vremen ponovilo se isto s tim da nisam mogao par dana ustati iz kreveta . MR kralježnice: Na nivou L4/L5 ekstuzija i.v. diska koja se pruža dorzomedijalno, te prema dorzolateralno desno i prema kaudalno . Na nivou L5/S1 minimalna henija i.v.diska koja se pruža dorzomedijalno dorzolateralno obostrano .Suženje spinalnog kanala u donjem dijelu , a značajno na L4/L5.Napominjem da normalno hodam i funkcioniram , ne pijem nikakove lijekove protiv bolova koje imam samo pri nekim odredenim pokretima , uglavnom ujutro. Koliko je ovo ozbiljno za nastavak bavljenje sportom?
Trčanje i bolovi u koljenu

Trčanje i bolovi u koljenu

P: Bavim se rekreativno trčanjem. Ove godine od 5. mjeseca sam se intenzivnije počeo baviti istim, te sam do kraja ove trkačke sezone nanizao 10-ak utrka, od toga 2 polumaratona, 2 utrke od 17km i ostatak od 10 km. Pazio sam na rekuperaciju nakon utrka. Sada u smiraj sezone sam osjetno smanjio intenzitet treninga, ali mi se događa da polako osjećam desno koljeno. Simptomi su da uvijek nakon sličnog broja km. na treningu osjećam ne pretjerano jake bolove (ali konstantne) u desnom koljenu. Nemam problema prilikom istezanja prije i poslije trcanja. Bol je relativno tupa, ali je tu i ne mogu je ograničiti na specifičnu regiju koljena. Zbog toga je pitanje, da li trebam potražiti profesionalnu pomoć ili ne. Napomenuo bih da ga osjećam prilikom SILAŽENJA niz stepenice, a na USPONU ništa. Tijekom hodanja i čučanja nemam problema.
Steznik za koljeno

Steznik za koljeno

P: Na nogometu sam ozlijedio koljeno. Kada se noga ohladila počeli su bolovi,ujutro mi je koljeno bilo natečeno, pa sam otišao kod doktora i on mi je iz koljena vadio vodu pomješanu s krvi. To smo ponavljali tri dana, oteknuće je nestalo, mišići su se opustili, radio sam vježbe i vratio snagu u mišic. Nije mi znao točno reći šta mi je s koljenom, samo je nagađao. Probao sam opet igrati nogomet nakon tri mjeseca i opet je došlo do ozljede. Otišao sam kod drugog doktora, koji mi je rekao da su mi pukli križni ligamenti i dao mi je vježbe.Mene zanima di da ja nabavim steznik za moj problem s koljenom tako da se mogu bavit rekreativno sa sportom?
Što poslije rupture ahilove tetive?

Što poslije rupture ahilove tetive?

P: Prije dva tjedna na sportskom terenu igrajući nogomet u jednom momentu prilikom trčanja osjetio sam jak udarac u predjelu mišića iznad ahilove tetive i čulo se puknuće. Poslije toga odvezen sam hitno u bolnici gdje su me pregledali i utvrdili puknuće ahilove tetive. Sutradan sam operiran. Poslije operacije imao sam strašne bolove koji su prestali u toku noći. Strogo se pridržavam doktorovih uputa tako da prva dva dana uopće nisam ustajao iz kreveta, tek sam treći dan odšetao do kupatila ( naravo uz pomoć štaka ) i nazad. Trenutno se nalazim na kućnom liječenju uz svakodnevno previjanje ožiljka. Treutno imam gips iznad koljena i stopalo mi je nakošeno prema naprijed. Za nekoliko dana idem na pregled kada bi po mišljenju doktora trebao izvaditi konce i staviti novi gips ispod koljena ukoliko sve bude u redu. Nakon toga slijedi dva tjeda nošenja tog gipsa i dva tjedna „cipele“ gdje bi poslije toga krenuo oporavak kod fizioterapeuta. Što slijedi tada?
Bolna peta u rukometaša

Bolna peta u rukometaša

P: Imam sina od 13 godina koji trenira rukomet već 4 godine. U zadnjih godinu dana pojavljuje mu se bol u desnoj peti. Bol je tako jaka da počne šepati i ne može se osloniti na tu desnu nogu. Bili smo kod ortopeda. Desna peta je slikana i lijeva radi usporedbe i doktor nam je rekao da se na slici ne vidi ništa, preporučio je samo strogo mirovanje, čak ne hodanje po stepenicama. To smo i učinili, međutim, nakon mjesec dana krenuli smo opet na treninge, nije prošlo 15 dana opet bolovi u desnoj peti, kupila sam uloške u ljekarni samo za pete, promijenili smo sve vrste tenisica od stabilka, nike, itd. međutim ništa. Budemo tjedan dana na mirovanju, onda ide na trening, pa poslije dva dana treninga opet bol.
Omekšanje hrskavice

Omekšanje hrskavice

P: Nakon pregleda kod ortopeda u Lovranu rečeno mi je da mi je hrskavica na oba koljena omekšana, lijevo koljeno više i da trenutno još nije za operaciju, ali da bi mi pomogle injekcije Synocrom forte te fizikalna terapija. U Biogradu sam primila tri spomenute injekcije u lijevo koljeno te 10 dana odlazila na fizikalnu terapiju (struja i dizanje utega). Nedugo nakon završene terapije i zadnje injekcije bolovi u koljenu su mi se pojačali, koljeno koje mi je prije toga "škripilo" sada škripi još više, boli me pri svakodnevnim aktivnostima i uobičajenim pokretima, više nego bolno mi je penjanje po stepenicama, boli i preko noći dok mirujem, dok prije terapije nisam osjetila tako intenzivnu bol. Pošto mi se čini nemoguće i nelogično da mi je nakon terapije lošije molim vas vaše mišljenje i što mi je dalje činiti. Imam 42 g., 180 cm, 85 kg.
Sport poslije frakture kralješka

Sport poslije frakture kralješka

P: Imala sam prometnu u 2. mj 2008. i zadobila frakturu 2. lumbalnog kralješka, koji je malo je pomaknut (milimetar) prema trbuhu. Nosila sam korzet, nije bilo operativnog zahvata, oporavila se, ali bol je uvijek nekako prisutna. Volim sport trčanje, aerobik, ali ništa više ne prakticiram osim plivanja. Zanima me da li se mogu vratiti trčanju, ili nekom aerobnom vježbanju tipa skakanje...ne znam koliko je to dobro...trčanje jako volim.
Problemi s kalcifikatom

Problemi s kalcifikatom

P: Zanima me što sve mogu napraviti vezano za svoj problem, kalficikat tetive u lijevom ramenu. U protekle pola godine imala sam strašne dvije upale, tako da nisam mogla micati lijevu ruku (jedna je upravo sada). Zanim me kakve sve terapije postoje i kakva fizikalna trepija kako bi taj kacifikat nestao.Prije pola godine liječila sam se u Traumi u Draškovićevoj - Zagreb...tj dobila sam 1 blokadu u rame više nije trebalo jer je bol popustila i bila sam na 10 terapija ultrazvuk i laser. Međutim fizijatrica mi ništa posebno nije više rekla niti me uputila na neke vježbe. Obzirom da mi to stvara problem molim vas za pomoć.
Nogomet, prepona, artroza

Nogomet, prepona, artroza

P: Imam 27 godina. Aktivno sam se bavio nogometom do prije godinu dana kada s mi se javili problemi sa preponom i trbušnim zidom. Od tada su stale sve moje sportske aktivnosti, osim što sam bio na skijanju ove zime. Prošao sam fizikalnu terapiju,ali nije pomoglo. Kod pregleda dijagnosticirana bolnost oba ingvinalna otvora, te dinamičkim UZV trbušne stijenke dijagnosticirana je slabost lijeve strane, a desno samo naznačena slabost. Prije dva tjedna sam operirao bolnu preponu. Doktor mi je savjetovao mirovanje još 7 dana i onda da počnem sa vježbanjem, vožnjom sobnog bicikla i pravocrtnim trčanjem. Mene zanima intenzitet, opterećenje i dužina izvođenja gore navedenih vježbi. Da li mogu uključiti još koje vježbe u program rehabilitacije? Prije same operacije doktor je tražio da napravim RTG zdjelice i kuka: Na snimci zdjelice s kukovima prikaže se blaža obostrana koksartoza. Moje pitanje je slijedeće. Da li mi možete dati savjet za sanaciju koksartoze kuka, tijek rehabilitacije? Da je posljedica koksartoze kuka povezana sa bolnom preponom? Kako pristupiti rješavanju ovoga problema? Da li ću se moći još baviti nogometom, u nekoj daljnoj budućnosti?
Operirati ili ne?

Operirati ili ne?

P: Molim vas, možete li mi objasniti ovaj nalaz laičkim jezikom i da li će tu trebati operacija? Degeneracija trećeg stupnja stražnjeg roga lateralnog meniska, posttraumatska lezija drugog stupnja medijalnog kolateralnog ligementa, tendinitis apicis patele.
Vertigo

Vertigo

P: Imam vrtoglavice već 10 godina. Imam spondilozu vratnih pršljenova c5 i c7, artrozis uncovertebralis. Išla sam i na vježbe, ali svaki napor kod mene izaziva vrtoglavicu, pa me interesira da li je to zbog spondiloze ili je nešto drugo u pitanju. 42 su mi godine.
Glukozamin i Hondroitin

Glukozamin i Hondroitin

P: Igram aktivno tenis za američki koledž i pošto smo non-stop na tvrdoj podlozi, voljela bih malo više sačuvati koljena. Čula sam da postoji dodatak koji nadomještava hrskavicu Glucosamine Chondroitin. Koja tvrtka ima najbolji proizvod? Također mi se pojavila blaga upala tetive na pateli u koljenu, fizioterapeuti su rekli da nije ništa i da normalno treniram. Je li to ok? Je li ima neki dodatak koji može pomoći tetivama?
Iščašenje ramena u košarci

Iščašenje ramena u košarci

P: Bavim se košarkom i rame mi je tri puta do sada iskočilo. Liječnici su mi rekli da se na snimci vidi da mi je čašica plitka i da mi zbog toga iskače. Kada mi je prvi put iskočilo, rekli su mi da radim neke vježbe u teretani i da ojačam ramene mišiće. Ja sam to i učinio, ali ono mi je ponovo iskočilo nakon 6 mjeseci. Kada sam otisao kod terapeuta rekao mi je da je operacija nužna, ali da nakon nje ne mogu pomicati ruku u nekim položajima,odnosno da se ne mogu baviti sportom. Ja sam odbio operaciju i nastavio sa vježbanjem u teretani. Rame mi je iskočilo nakon 2 godine ponovo. Bol kada iskoči rame je veoma jaka i oporavak je trajao preko mjesec dana (samo sam mirovao). Međutim, posljednji put iščašenje je također bilo bolno, ali sam se nakon 10 dana oporavio i odigrao utakmicu, naravno da sam osjećao bol kada ga opteretim, ali sam se čuvao. Sada razmisljam da napustim košarku zbog ove povrede ali mi se to ne radi.
Trčanje s artrozom

Trčanje s artrozom

P: Aktivno treniram atletiku 32 godine, duge pruge i maraton, u zadnje vrijeme i planinsko trčanje. Nakon jedne brdske utrke osjetio sam bol u koljenu i od tada ne treniram, a to de dogodilo polovinom kolovoza ove godine. 19.11. sam bio na artroskopiji gdje mi je postavljena dijagnoza. Genu varum arthroticum sin, Arthrosis patellofemoralis sin, Ruptura lig.cruc.ant.genus sin obzirom da se još nisam odrekao natjecanja molim Vas da mi odgovorite na koji način se može riješiti ove ozljede i koliko bi moglao trajati oporavak.
Trbušnjaci

Trbušnjaci

P: Radila sam trbušnjake prije nego sam pročitala vaš članak o njima i nešto me presjeklo u donjem djelu trbuha, odnosno u području maternice i čulo se kao da je nešto tiho puknulo. Sada imam jake bolove i jedva se krećem. Možete li naslutiti što je to jer nisam još čula da se to nekome dogodilo. Da li bih se trebala zabrinuti il je to nešto što će brzo zacijeljeti?
Tibialis posterior

Tibialis posterior

P: Inače, bavim se karateom 12 godina! Treniram 2 puta dnevno.Pred tjedan dana na laganom treningu trčanja zabolio me skočni zglob, s unutarnje strane.Nisam mogla nikako stati punom težinom na prste, a i boli me kad primičem prste sebi. Rekli su mi da se vjerojatno radi o puknuću ili istegnucu tetive tibialis posterior! Inače imam dosta spuštena stopala, a ne nosim uloške! Kakvo je liječenje? Inače vec tjedan dana ne treniram, jer je bol jaka!
Subscapularis

Subscapularis

P: Treniram jiu-jitsu i prije 7 mjeseci primjetio sam javljanje bolova u lijevom ramenu kad bi radio sklekove ili dizao utege na benč klupi. Obavio sam pregled kod ortopeda i napisao je da imam klinički PHS sindrom tetive subskapularisa i rekao da obavim UZV ramena."Pri UVZ lijevog ramena prikaže se tetiva Supraspinatusa koja izgleda uredne ehotomografije.Tetiva M.Subscapularisa djeluje nešto hipoehogenije strukture sa sasvim manjim lamelarnim slojem,po svemu izljeva oko ovojnice tetive.Ne vidi se znakova parcijalne niti kompletne rupture"(piše u izvješću ultrazvuka). Nakon toga obavio sam 15 fizikalnih terapija (sastojale su se od hlađenja ledom, statičkih vježbi ramenog obruča, elektro- terapije) i osječam još uvijek bol pri podizanju ruke (od tjela prema gore) pod određenim kutem. Ne vježbam već 6 mjeseci zbog straha da mi se ne pogorša situacija. Molim Vas, recite mi kao to izliječiti i koliko dugo traje oporavak tetive u takvom stanju?
Piriformis

Piriformis

P: Već nekoliko mjeseci (pa skoro i godinu dana, par mjeseci liječena raznim analgeticima) imam probleme iz lijevog bedra pa niz nogu, do stopala. Učinjen MSCT i MR i nalaz pokazuje diskus herniju. Učinjene razne fizioterapije, odlasci na akunpukturu, da bi nakon boravka prije mjesec dana u ortopedskoj bolnici Biogradu n/m nekoliko liječnika konstatiralo nakon nekih testova da mi probleme definitivno ne radi discus hernija već su mi dijagnosticirali piriformis sy. i prijedlog samo operativni zahvat. Odlazim na plivanje, radim neke vježbe istezanja, ali imam osjećaj da ti bolovi ništa ne jenjavaju. Na vašim stranicama sam pročitala da se to adekvatnim vježbama jednom sportašu saniralo u dva tjedna. Molim za Vaš savjet.
Kronična preponska bol

Kronična preponska bol

P: Poštovanje! Rekreativno treniram rukomet i prije skoro godinu dana sam zadobio ozljedu pri nagloj promjeni pravca kretanja i to s unutarnje strane desne noge iliti aduktora.U pocetku sam mislio da će bol proći, prije treninga sam obavezno mazao mišić sa Deep Heatom, a nakon treninga ga hladio sa ledom i raznim gelovima ( Deep Relief, Ice Cold, Polar Ice, Carmol cool...) . Pošto mi to nije neko vrijeme ( 2 mjeseca) pomagalo niti se bol smanjivala odlučio sam posjetiti lokalnog Fizioterapeuta da se posavjetujem, ustanovio je da se ne radi o bruhu te je nalaz s kukovima i L-S kralj. bio uredu. Dijagnoza je bila: Sy m. gracilli index. in obs. te mi je preporučio hladne obloge i mazanje gelovima te mirovanje od 3 tjedna.Usput napominjem da nisam imao podljeve krvi kao što sam čuo da se zna dogoditi na tom mjestu pri takvim ili sličnim ozljedama sportaša. Pošto mi se bol smanjila nakon mjesec dana ponovno sam počeo trenirati i nakon toga se bol konstantno vraćala sve dok nisam krajem 10. mjeseca prošle godine odlučio prestati trenirati i posjetiti drugog fizioterapeuta. Nakon pregleda doktorica mi je preporučila fizikalnu terapiju koju sam odradio ove godine u prvom mjesecu u trajanju od 3 tjedna (ultrazvuk, struja, magnet) uz svakodnevne vježbe za jačanje mišiča aduktora.Usput sam poceo i malo trčati i sve do neki dan je sve bilo u redu dok nisam odlučio zaigrati mali nogomet sa društvom i tu mi se bol vratila, nekako mi se čini jača nego ikad. Molio bih vas da me posavjetujete što da činim, koje vježbe da radim, dali da idem u teretanu ili nešto slično, jer mi se sve ovo nekako previše razvuklo, a bol ne jenjava.
Poslije operacije prednjeg križnog

Poslije operacije prednjeg križnog

P: Rađena mi je plastika acl-a prije skoro 3 mjeseca. Zanima me smijem li raditi fleksiju u teretani, tj. jačati kvadriceps na spravi. Bio bih vam neizmjerno zahvalan ako bi mi rekli na koji način jačati kvadriceps, tj. koliko ponavljanja i serija raditi svaki dan i da li imate neki točno određen program za to jer se bojim da ne preforsiram koljeno. Imam 18.god ,bavim se rukometom (1.b liga).
Odbojka i diskus hernija

Odbojka i diskus hernija

P: Prije otprilike 7 mjeseci osjetila sam iznenadnu bol u lijevoj nozi prilikom ustajanja iz sjedećeg položaja. Bol bih mogla usporediti s čupanjem kose u dijelu koji je najosjetljiviji - ispod uha. Inače se bavim odbojkom, ne više aktivno u klubu, sada sam demonstrator na faxu. Kako je to više rekreativne prirode ne naprežem se previše, trening me čak ni ne umori. Bol je nakon toga nestala sama od sebe, iznenadno kao što je i došla te se opet počela periodički ponavljati svaki mjesec sve do početka srpnja kada više nije prestajala. Napravila sam utz lijeve natkoljenice, rtg zdjelice sa oba kuka i rtg spinalne kralježnice što je pokazalo blagu desnostranu slabinsku skoliozu i redukciju i.v.L5/S1. Slijedio je emg koji je pokazao oštećenja u živčanom tkivu tako da je dosadašnja dijagnoza sindroma stražnje mišićne lože pala u vodu. Dg: diskus hernija. U ponedjeljak idem na mr koji bi trebao to potvrditi. Uzimam b vitamin ali bol se ne smanjuje, naprotiv. U listopadu krećem na fizikalnu terapiju - doktori kažu da operacija nema smisla s obzirom da sam izrazito visoka i mlada (20 godina). U slobodno vrijeme se bavim plivanjem jer u vodi ne osjećam nikakvu bol, u kojem god položaju da se nalazim. Vozim i biciklu iako ne znam koliko mi je to pametno. Uglavnom, boli me samo pri polaganim pokretima - dok ustajem, sjedam i saginjem se. Ne želim se odreći sporta.
Ledom na lakat

Ledom na lakat

P: Kako bi glasio algoritam krioterapije kod teniskog lakta odnosno kako se nanosi led, koliko dana (+dnevna terapija), zašto se koriste kružni pokreti? Kakve efekte imaju na živčane završetke ti kružni pokreti?
Vježbe za koljeno

Vježbe za koljeno

P: Koliko bi trajao oporavak tj. jačanje mišića oko patele nakon što mi je ista iskočila, ali sam imao sreću da mi ligamenti nisu popucali. To se dogodilo prije dvije godine, te ja vidim da su mi mišići slabi. Sad me zanima koliko bi trajalo jačanje misića nakon dvije godine što su praktički mirovali, osim što vrlo cesto zaigram mali nogomet. Neko sam vrijeme poslije ozljede čak igrao i veliki nogomet za klub. Znam da ne možete pomoću e-maila vidjeti stanje mišića, ali bi li moglo kućno biciklo pomoći u jačanju i koliko bi to trajalo? Znam da ćete reć da bih se trebao posavjetovati sa doktorom ali kad se sjetim da će mi raditi testove patele uhvati me strah te jednostavno nemogu otići doktoru jer su ti bolovi bili nešto najgore sto sam u životu doživio.
Udarni val i patela

Udarni val i patela

P: Prije 4 godine imala sam operaciju rekonstrukcije LCA, a godinu dana poslije mi se oštetila patelarna hrskavica. Dio oštećenja mi je uklonjen "shavingom", a dio je još ostao jer je to bilo dublje oštećenje koje se nije smjelo dirati. Naime, zbog svega toga sam prestala trenirati košarku i studirati Kineziologiju koju sam tek bila upisala. I dan danas se pitam da li je postojala mogućnost da se ta ozljeda potpuno sanira, tj. da mi se hrskavica zalječi. Danas nakon 4 godine tu i tamo se rekreativno bavim sportom, ali mi se javlja bol u koljenu nakon težih napora. Zanima me da li se počela provoditi terapija udarnim valom u liječenjeu hrskavice i da li je moguće da se ponovno počnem intenzivnije baviti sportom bez oticanja koljena i bez bolova?
Pečenje u ahilovoj tetivi

Pečenje u ahilovoj tetivi

P: Već duže vremena, ahilova tetiva mi je zadebljana i umjereno bolna, posebno prilikom dužih šetnji. Posljednja 2-3 dana povremeno se pojavljuje, nakon bola i to uglavnom u stanju mirovanja, jaka vrelina u predjelu zadebljanja, što se ranije nije događalo. Molila bih za objašnjenje zbog čega se javljaju te vreline i što je u pitanju.
Puknuće ahilove tetive

Puknuće ahilove tetive

P: Prije tri mjeseca sam imao rupturu Ahilove tetive koja je tada i operirana. Nosio sam visoki gips 25 dana i još 25 dana niski gips. Nakon toga mi je prepisano mirovanje narednih 5 dana i tek onda se krenulo sa fizikalnom terapijom, koja je uključivala tretman ledom i grupne vježbe za jačanje noge. Nakon 10 tretmana isključuje se led i uvodi terapija magnetom i IFS. Otečenost noge, a naročito stopala je dosta smanjena, dobilo se i na pokretljivosti skočnog zgloba, ali ostala je neelastičnost Ahilove tetive, kontraktura koljena i kvadriceps je skraćen. Sve mi se čini da ovaj oporavak ide dosta sporo i preležerno, pa sam se odlučio potražiti dodatni savjet. Zanimalo bi me koliku ulogu bi imalo uvođenje tretmana ultrazvukom, i da li je po Vama vrijeme za veće opterećenje. Moram napomenuti da je postoperativi tijek bio uredan bez ikakvih komplikacija.
Još o pateli

Još o pateli

P: Otprilike prije dva mjeseca, ortoped mi je ustanovio dijagnozu chondromalatio patellarum, rekao mi je da vjerojatno imam mikrofrakture na obje hrskavice. Prije no što me je pregledao, mjesec dana sam se mučila u bolovima jer moja doktorica opće prakse nije smatrala da je to "iole ozbiljno". Ono što me najviše brine je to da me ortoped nije poslao na nikakvu fizioterapiju, samo sam dobila trake za patelu. Ipak, fizioterapeutske vježbe radim jer imam prijateljicu koja mi ih je pokazala i uzimam tablete sa glukozaminom koje su mi u biljnoj ljekarni preporučili. Najviše od svega me brine povratak na treninge, s obzirom na to da treniram kung fu, gdje su koljena stalno pod opterećenjem i gdje moram biti spremna na nagle pokrete. Zanima me što bih još mogla uraditi da ubrzam i poboljšam svoj oporavak?
Problemi s laktom

Problemi s laktom

P: U šestom mjesecu prošle godine počeo sam osječati bol u desnom laktu kod igranja tenisa. Ta bol je vremenom postajala sve jača i jača dok nisam shvatio da sam dobio teniski i golferski lakat. Pošto mi je prijatelj fizioterapeut, te imam dosta prijatelja vrhunskih sportaša reprezentativaca koji su se s istim problemom već suočili saslušao sam neke njihove savjete te više puta dnevno hladio lakat ledom, lagano masirao voltaren gelom... kada se malo smirilo počeo sam istezati misice podlaktice, te sam cijeli taj period od nekih četri mjeseca praktički mirovao i bio bez ikakvih sportskih aktivnosti. Bolovi su nestali i ja sam opet počeo u desetom mjesecu pomalo igrati tenis da bi mi se evo sve opet vratilo (bol u vanjskom i unutarnjem dijelu lakta). Posto sam izraziti ljubitelj i igrač tenisa te bivši aktivni sportaš, a trenutno dosta zauzet poslovnim obavezama zamolio bih vas za savjet... Kako najbrže zalječiti ovo "uporno čudo" na laktu? Jer mi je počelo smetati i u nekim normalnim aktivnostima na poslu kao što je rad na kompjuteru. Na vašim sam stranicama pročitao o terapijama udarnim valom, pa me zanima bi li mi to preporučili, s time da do sada nemam službenu lječničku dijagnozu za ovu bolest, mada su me neki lječnici ortopedi pregledali i rekli mi da se radi o teniskom laktu i golferskom laktu.
Brušenje hrskavice

Brušenje hrskavice

P: Nakon što sam na vašoj stranici vidio članak o problemima patele odlučio sam vam se obratiti sa nekoliko pitanja, pošto i sam imam problema sa koljenom. Ortoped koji mi je pregledao koljeno dijagnosticirao mi je chondromalatia patellae na oba koljena. Predložio je liječenje operativnim putem, pošto problem postoji već duže vrijeme a uobičajene metode su pokazivale privremeno poboljšanje. Koliko sam mogao shvatiti radi se o artroskopskom zahvatu kod kojeg se "brije" tj. čisti hrskavična površina patele. Nakon zahvata provodi se fizikalna terapija uz injekcije Hyalgan-a. Doktor je iskazao velik entuzijazam glede samog zahvata i njegovog uspjeha. Zanima me dali imate kakva iskustva sa pacijentima nakon ovakvog zahvata tj. da li i koliko im se stanje poboljšalo? Koliko su djelotvorne injekcije hijalurona i koliko dugo traje poboljšanje.