Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Često postavljana pitanja (FAQ)

Dean Mistura, fizikalni terapeut, kinezioterapeut i kvalificirani kiropraktičar odgovara na najčešća pitanja korisnika na temu raznih bolnih simptoma, stanja i ozljeda, te njihova liječenja. Ukoliko i sami imate zdravstvenih problema, možete postaviti pitanje fizioterapeutu ili fitness instruktoru.

Punkcija koljena

Punkcija koljena

P: Suprugu je UZV-om utvrđena voda u koljenu. Zanima me koji je slijedeći postupak? Treba li krenuti prvo ortopedu ili na fizikalnie terapije i što nam je uopće činiti, te da li je potrebna punkcija koljena?
Ponovljena distorzija gležnja

Ponovljena distorzija gležnja

P: Imam 18 god. Aktivno treniram rukomet. Uganula sam skočni zglob (i to nije prvi put), nemam oteklina, niti modrica, ali me boli zglob prilikom hodanja, penjanja po stepenicama, kada stisnem prste... Ledim zglob i mažem kremama. zanima me kako što prije "vratiti" zglob, vježbama i istezanjima ili nešto drugo?
Kronični sindrom stražnje lože

Kronični sindrom stražnje lože

P: Imam 18 godina i treniram nogomet na gotovo profesionalnom nivou. Od moje petnaeste godine imam problem zadnje lože , te mi se ta bol stalno vraća. Bol je izdržljiva ali je jako neugodna, te me spriječava u normalnom obavljanju treninga. U te 3 godine sam bio minimalno 6 puta na UZV, te išao na terapije desetak puta. Ta terapija je ukljucivala magnet , UZV , masažu , bazen, itd. Nakon svake pojedine terapije bol nestane na otprilike 2 tjedna ali se uvijek ponovno vraća. Ovo je zaključak za zadnjeg UZV: Znaci entezopatije sa znacima upale zajednicke tetive stražnje skupine mišića natkoljenice. Terapija je ponovno odrađena, ali bol je ponovno tu.
Istegnuće prepone

Istegnuće prepone

P: Već me 3-4 mjeseca muči bol koja je prvo bila samo u lijevoj preponi,a potom je prešla i u desnu preponu. Međutim ta bol mi nije previše smetala kod trčanja,sve dok me nije počeo boljeti i trbušni zid. Sad u naredna 2 mjeseca ne mogu uopće trčati, niti udariti loptu,boli me kad kihnem,kad se poskliznem itd.. Pa da li bi vi možda znali u čemu je problem i kod koga da potražim pomoć?
Artroza i magnetoterapija

Artroza i magnetoterapija

P: Imam 40 godina i dijagnosticiranu početnu artrozu oba koljena. Čula sam za magnetoterapiju, pomoću koje se navodno može oporaviti oštećena hrskavica u zglobovima. Zanima me može li magnet biti jedina terapija za artrozu?
Kinesiotape za rame

Kinesiotape za rame

P: Imam 19 godina i bavim se rukometom. U posljednjih nekoliko mjeseci imam bolove u ramenu kada treniram ili igram. Može li mi kinesiotape pomoći?
Pokosnica?

Pokosnica?

P: Imam problema sa upaljenom pokosnicom sa prednje gornje strane 3-4 cm ispod koljena. Zaradio sam je kad sam igrao nogomet na asvaltnom terenu, ne siječam se nikakvog udarca u tom području, samo kad sam došao kući i ohladilo se sve nisam više mogao normalno hodat ili savinut nogu u koljenu. To je bilo sredinom 6. mjeseca, a aktivno se bavim malim nogometom. Krenule su pripreme a ja još osjećam da me tu boli, a prošla su 3 mjeseca...vidi se kvrga i na dodir je toplo... To je lijeva noga, na kojoj sam prije godinu dana operirao meniskus. Napravio sam RTG snimku na kojoj se ništa ne vidi, odnosno sve je normalno.Pijem Cipromed tablete i hladim konstantno, ali nakon svakog manjeg napora odmah se vrati, a ne mogu klubu sad reć da san ozljeđen.
Višak kože

Višak kože

P: 23 su mi godine i preko 3-4 godine sam sportom i izmjenom prehrane smršavjela 33 kilograma. Ostalo mi je višak kože što sam namjeravala ukloniti plastičnom operacijom. Međutim, plastičar mi je preporučio da probam prvo sa nekim alternativnim metodama. Zanima me, pomaže li limfna drenaža u zatezanju kože? Te, koliko je tretmana preporučljivo?